Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Proizvodnja pšenice na našičkome području u prva tri desetljeća 18. stoljeća (1701. – 1730.)

Milan Vrbanus


Puni tekst: hrvatski pdf 369 Kb

str. 139-189

preuzimanja: 408

citiraj


Sažetak

Autor je na temelju popisa desetine u Hrvatskome državnom arhivu i Nadbiskupijskome arhivu u Zagrebu prikazao proizvodnju pšenice na našičkome području tijekom prva tri desetljeća 18. stoljeća (od 1701. do 1730.). Pri tome je primijenio kvantitativne metode, koje su mu omogućile stjecanje novih spoznaja o proizvodnji navedene žitarice tijekom promatranoga razdoblja. Analizirao je zastupljenost ove žitarice, ukupnu količinu proizvodnje spomenute žitarice i njezinu proizvodnju prema reljefnome smještaju naselja (ravničarsko i brdsko područje), promjene u proizvodnji ove ratarske kulture u razdoblju od 1713. do 1714. godine, prinos žitarice te veličinu površina pod ovom žitaricom na temelju podataka o broju križeva.

Ključne riječi

našičko područje; prva tri desetljeća 18. stoljeća; pšenica; rasprostranjenost pšenice; desetina pšenice; prinos pšenice; proizvodnja pšenice; Zagrebačka biskupija

Hrčak ID:

167119

URI

https://hrcak.srce.hr/167119

Datum izdavanja:

29.8.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.357 *