Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.17113/ftb.56.04.18.5553

Proizvodnja alkalne i halofilne proteaze s pomoću soja bakterije Bacillus luteus H11, te njezina primjena u industriji

Agnieszka Kalwasińska orcid id orcid.org/0000-0002-2435-567X ; Department of Environmental Microbiology and Biotechnology, Nicolaus Copernicus University, Lwowska 1, PL-87100 Toruń, Poland
Urszula Jankiewicz orcid id orcid.org/0000-0003-2240-6629 ; Department of Biochemistry, Warsaw University of Life Sciences, Nowoursynowska 159, PL-02787 Warsaw, Poland
Tamás Felföldi orcid id orcid.org/0000-0003-2009-2478 ; Department of Microbiology, Eötvös Loránd University, Pázmány Péter sétány 1/c, HU-1117 Budapest, Hungary
Aleksandra Burkowska-But orcid id orcid.org/0000-0002-7449-4678 ; Department of Environmental Microbiology and Biotechnology, Nicolaus Copernicus University, Lwowska 1, PL-87100 Toruń, Poland
Maria Swiontek Brzezinska ; Department of Environmental Microbiology and Biotechnology, Nicolaus Copernicus University, Lwowska 1, PL-87100 Toruń, Poland


Puni tekst: engleski pdf 547 Kb

str. 553-561

preuzimanja: 411

citiraj

Puni tekst: hrvatski pdf 154 Kb

str. 553-561

preuzimanja: 287

citiraj


Sažetak

U ovom su radu prikazani rezultati istraživanja proizvodnje proteaze s pomoću soja bakterije Bacillus luteus H11 izoliranog iz alkalnog natronskog vapna. Soj B. luteus H11 identificiran je kao alkali-halofilna bakterija, čija je izvanstanična serin endoproteaza također halofilna i dobro podnosi alkalne uvjete. Bila je izuzetno stabilna u prisutnosti do 5 M NaCl. Enzim je bio aktivan u širokom rasponu pH-vrijednosti i temperatura, a optimalni uvjeti bili su mu pH=10,5 i temperatura od 45 °C. Molekularna mu je masa iznosila oko 37 kDa i pokazivao je aktivnost protiv azokazeina i sintetičkog supstrata za proteazu sličnu subtilizinu, N-sukcinil-L-fenilalanin-p-nitroanilid. Čini se da je haloalkalna proteaza proizvedena s pomoću bakterije B. luteus H11 od značaja za industriju jer podnosi povećani salinitet i alkalitet te je stabilna u prisutnosti nekih organskih otapala, surfaktanata i oksidansa. Zbog tih je svojstava proteaza prikladna za primjenu u prehrambenoj industriji, proizvodnji detergenata i farmaceutskih proizvoda te za bioremedijaciju.

Ključne riječi

Bacillus; proteolitičke bakterije; alkalohalofili; endopeptidaza serin, subtilizin

Hrčak ID:

214964

URI

https://hrcak.srce.hr/214964

Datum izdavanja:

31.12.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.768 *