Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.33128/pc.22.3-4.4
Morfološka karakterizacija sjemenki jagodastih voćnih vrsta
Martina Skendrović Babojelić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Alma Zečević
; studentica Agronomskog fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Sažetak
Veličina i svojstva sjemenki jagodastih voćnih vrsta važan su parametar koji utječe na iskoristivost sjemenki odnosno produkciju pojedinih kemijskih komponenti prilikom njihova iskorištavanja kao nusprodukta prerade plodova. Sjemenke manjih dimenzija potrebno je opisivati s što više parametara, a danas je to moguće računalno razvijenim metodama. Cilj rada bio je utvrditi masu, opisati i analizirati sjemenke jagodastih voćnih vrsta (jagoda, malina, kupina, ribiz, borovnica, ogrozd i josta) pomoću WinSEEDLE™ sustava, a na temelju morfometrijskih svojstava utvrditi razlike između pojedinih vrsta. Nakon provedenih istraživanja može se zaključiti da se jagodaste voćne vrste značajno razlikuju u izgledu kao i morfometrijskim svojstvima sjemenki. Najveća masa stotinu sjemenki utvrđena je kod bijelog ribiza, a najmanja kod šumske jagode i borovnice. Najveća projicirana površina te ravna duljina i ravna širina sjemenki utvrđena je kod bijelog ribiza, nešto manje vrijednosti utvrđene su kod kupine, a najmanje kod jagode. Analiza sjemenki pomoću novijih sofisticiranih metoda predstavlja značajan izvor podataka za dopunu istraživanja u vrednovanju vrsta i sorata. S obzirom da pojedine jagodaste voćne vrste sadrže dosta velik broj sjemenki koje uglavnom ostaju neiskorištene ili najčešće predstavljaju nusproizvod čak i otpad prilikom prerade plodova, rezultati ovakvih istraživanja mogu olakšati odabir pojedine vrste za određenu namjenu.
Ključne riječi
sjemenke; jagodaste voćne vrste; WinSEEDLE™ sustav; morfometrijska svojstva.
Hrčak ID:
222933
URI
Datum izdavanja:
3.6.2019.
Posjeta: 1.908 *