Politehnika i dizajn, Vol. 7 No. 2, 2019.
Pregledni rad
https://doi.org/10.19279/TVZ.PD.2019-7-2-09
PAMETNA AMBALAŽA
Mateja Jakupić
; Sveučilište Sjever, Koprivnica, Hrvatska, Studentica
Matea Poljan
; Sveučilište Sjever, Koprivnica, Hrvatska, Studentica
Krunoslav Hajdek
orcid.org/0000-0001-6572-5529
; Sveučilište Sjever, Koprivnica, Hrvatska,
Sažetak
Cilj ovog rad je objasniti i upoznati metode pametnog pakiranja namirnica. U radu se navodi i objašnjava pojam aktivnog i pametnog pakiranja. Također u ovom radu opisane su neke glavne vrste inteligentnih pakiranja kao što su pakiranje s indikatorima integriteta, svježine te temperature i vremena skladištenja. Opisani su i senzori plinova, posebice senzori kisika te bio senzori i radio frekvencijska identifikacija. Kod aktivnog pakiranja spomenuti su sistemi smanjenja koncentracije kisika, CO2 i vlage te antimikrobna pakiranja. Suvremeni potrošači zahtijevaju namirnice visoke kvalitete koje su zadržale senzorska svojstva i koje su zdravstveno sigurne. Pakiranje je vrlo važno za osiguranje kvalitete namirnica te se stoga pronalaze novi ambalažni materijali i načini pakiranja kako bi se udovoljili sve rigorozniji zahtjevi kupaca. Jedno od novijih načina pakiranja je pakiranje u inteligentna i aktivna pakiranja
Ključne riječi
aktivno pakiranje; ambalaža; inteligentno pakiranje; indikatori; senzori
Hrčak ID:
223328
URI
Datum izdavanja:
24.6.2019.
Posjeta: 3.886 *