Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.19279/TVZ.PD.2019-7-2-09

PAMETNA AMBALAŽA

Mateja Jakupić ; Sveučilište Sjever, Koprivnica, Hrvatska, Studentica
Matea Poljan ; Sveučilište Sjever, Koprivnica, Hrvatska, Studentica
Krunoslav Hajdek orcid id orcid.org/0000-0001-6572-5529 ; Sveučilište Sjever, Koprivnica, Hrvatska,


Puni tekst: hrvatski pdf 2.245 Kb

str. 144-153

preuzimanja: 2.225

citiraj


Sažetak

Cilj ovog rad je objasniti i upoznati metode pametnog pakiranja namirnica. U radu se navodi i objašnjava pojam aktivnog i pametnog pakiranja. Također u ovom radu opisane su neke glavne vrste inteligentnih pakiranja kao što su pakiranje s indikatorima integriteta, svježine te temperature i vremena skladištenja. Opisani su i senzori plinova, posebice senzori kisika te bio senzori i radio frekvencijska identifikacija. Kod aktivnog pakiranja spomenuti su sistemi smanjenja koncentracije kisika, CO2 i vlage te antimikrobna pakiranja. Suvremeni potrošači zahtijevaju namirnice visoke kvalitete koje su zadržale senzorska svojstva i koje su zdravstveno sigurne. Pakiranje je vrlo važno za osiguranje kvalitete namirnica te se stoga pronalaze novi ambalažni materijali i načini pakiranja kako bi se udovoljili sve rigorozniji zahtjevi kupaca. Jedno od novijih načina pakiranja je pakiranje u inteligentna i aktivna pakiranja

Ključne riječi

aktivno pakiranje; ambalaža; inteligentno pakiranje; indikatori; senzori

Hrčak ID:

223328

URI

https://hrcak.srce.hr/223328

Datum izdavanja:

24.6.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.886 *