Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0402

Utjecaj volumena i profila hlapivih masnih kiselina u fermentu buraga na produktivnost krava i sastav mlijeka

Katarzyna Mikołajczyk ; Wroclaw University of Environmental and Life Sciences, Department of Biostructure and Animal Physiology, Norwida 31, 50-375 Wroclaw, Poland
Ewa Pecka-Kiełb ; Wroclaw University of Environmental and Life Sciences, Department of Biostructure and Animal Physiology, Norwida 31, 50-375 Wroclaw, Poland
Andrzej Zachwieja ; Wroclaw University of Environmental and Life Sciences, Department of Cattle Breeding and Milk Production, Chełmońskiego 38c, 51-630 Wroclaw, Poland


Puni tekst: hrvatski pdf 208 Kb

str. 222-228

preuzimanja: 464

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 208 Kb

str. 222-228

preuzimanja: 1.227

citiraj


Sažetak

Cilj ovog rada bio je utvrditi odnose između odabranih produkata fermentacije u buragu i sastava mlijeka muznih krava. Istraživanje je provedeno na 10 krava pasmine holstein-friesian. Životinje su držane u slobodnom stajskom uzgoju i hranjene TMR-om. Produktivnost stada određena je pomoću A4 metode, a podaci o sastavu mlijeka dobiveni su iz centralnog sustava praćenja. Ferment iz buraga izuzet je pomoću želučane pumpe 2 sata nakon jutarnje hranidbe smjesom TMR. Izuzeti uzorci razrijeđeni su puferom i homogenizirani, a dobivena suspenzija je analizirana pomoću plinskog kromatografa opremljenog s FID detektorom kako bi se odredila koncentracija ukupnih, kao i udjeli pojedinačnih hlapivih masnih kiselina (VFA). Sastav mlijeka preuzet je iz zapisa sustava praćenja RW-1, a koeficijent korelacije prema Pearsonu je izračunat iz dobivenih parametara. Utvrđeno je da se odnos propionat/butirat u fermentu buraga povećava s povećanjem udjela proteina i proteinskih frakcija u mlijeku. Koeficijent iskoristivosti hlapivih masnih kiselina u fermentu buraga pokazao je pozitivnu korelaciju s udjelom proteina i negativnu korelaciju s koncentracijom kazeina u mlijeku. Procesi koji se odvijaju u kravljem buragu značajno utječu na sastav i kvalitetu mlijeka. Spoznaje o ukupnom sadržaju kao i sadržaju pojedinih hlapivih masnih kiselina omogućuju podešavanje upravljanja fermentacijom u buragu u svrhu dobivanja boljih tehnoloških svojstava mlijeka.

Ključne riječi

sastav mlijeka; ferment buraga; hlapive masne kiseline; krave

Hrčak ID:

225860

URI

https://hrcak.srce.hr/225860

Datum izdavanja:

4.10.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.067 *