Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Maleni lovački specijaliteti - trčka skvržulja (Perdix perdix L.)

Dean Konjević orcid id orcid.org/0000-0002-8584-9825 ; Katedra za biologiju, patologiju i uzgoj divljači, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 273 Kb

str. 28-30

preuzimanja: 2.710

citiraj


Sažetak

Trčka je divljač iz skupine poljskih koka. Na teritoriju Republike Hrvatske proširena je po ravničarskim dijelovima unutrašnjosti, Istre i Dalmacije. S obzirom na način prehrane trčke predstavljaju korisnu divljač i ne uzrokuju štete na ratarskim usjevima. Kako bi ih sačuvali u svojim lovištima lovci su osmislili posebne načine prihrane tijekom zime, a u skladu s njihovim načinom ponašanja. Osim toga postoje brojne odrednice u duhu lovačke etike o načinu lova koji će najmanje škoditi populaciji. Trčke se love potragom sa psom, prigonom i pogonom. Prije same kulinarske obrade uputno je ocijeniti dob odstrijeljenih trčki te starije prethodno kuhati. Velik broj recepata za pripremu trčaka osigurava užitak u ovoj cijenjenoj deliciji.

Ključne riječi

trčka; divljač; korist; delicija

Hrčak ID:

21568

URI

https://hrcak.srce.hr/21568

Datum izdavanja:

15.9.2004.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.939 *