Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Optimiranje podloge za proizvodnju β-galaktozidaze iz soja kvasca Kluyveromyces marxianus CCT 7082

Ana Paula Manera ; Department of Chemistry, Federal University Foundation of Rio Grande, P.O. Box 474, BR-96201-900, Rio Grande, RS, Brazil
Joanna da Costa Ores ; Department of Chemistry, Federal University Foundation of Rio Grande, P.O. Box 474, BR-96201-900, Rio Grande, RS, Brazil
Vanessa Amaral Ribeiro ; Department of Chemistry, Federal University Foundation of Rio Grande, P.O. Box 474, BR-96201-900, Rio Grande, RS, Brazil
Carlos André Veiga Burkert ; Department of Chemistry, Federal University Foundation of Rio Grande, P.O. Box 474, BR-96201-900, Rio Grande, RS, Brazil
Susana Juliano Kalil ; Department of Chemistry, Federal University Foundation of Rio Grande, P.O. Box 474, BR-96201-900, Rio Grande, RS, Brazil


Puni tekst: engleski pdf 287 Kb

str. 66-72

preuzimanja: 3.512

citiraj


Sažetak

Ispitana je aktivnost β-galaktozidaze u sedam sojeva vrste Kluyveromyces u sintetskoj podlozi. Za optimiranje podloge odabran je soj Kluyveromyces marxianus CCT 7082 koji je proizveo najviše enzima. Pri određivanju najznačajnijih varijabla sastava podloge za proizvodnju enzima primijenjen je reducirani faktorski plan 2^(4-1). Istraženi su sljedeći parametri: koncentracija laktoze, kvaščeva ekstrakta i (NH4)2SO4 te pH-vrijednost, pa je utvrđeno da svi parametri značajno utječu na proizvodnju enzima. Prema rezultatima prvoga faktorskog plana, za izradu 2³ centralno složenog rotacijskog plana odabrani su koncentracija laktoze, kvaščeva ekstrakta i (NH4)2SO4. Daljnjim optimiranjem uvjeta fermentacije postignuta je veća aktivnost enzima, i to čak do 10,6 U/mL.

Ključne riječi

β-galaktozidaza; Kluyveromyces marxianus; optimiranje; faktorski plan; metodologija odzivnih površina

Hrčak ID:

22222

URI

https://hrcak.srce.hr/22222

Datum izdavanja:

14.3.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 5.097 *