Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Energetske vrijednosti i količina hranjivih tvari odabranih slastičarskih proizvoda

Emilija Friganović orcid id orcid.org/0000-0001-6871-6716 ; Veleučilište "Marko Marulić" u Kninu, Knin.
Katarina Bilić ; Veleučilište "Marko Marulić" u Kninu, Knin., studentica.
Mladenka Šarolić ; Veleučilište "Marko Marulić" u Kninu, Knin.
Boris Dorbić ; Veleučilište "Marko Marulić" u Kninu, Knin.


Puni tekst: hrvatski pdf 809 Kb

str. 48-55

preuzimanja: 164

citiraj


Sažetak

Za pet slastičarskih proizvoda na bazi prhkog, lisnatog, dizanog, kuhano-pečenog i biskvitnog tijesta u ponudi hotelske kuće na području Šibensko-kninske županije prikupljeni su podaci za izračun ukupne energetske vrijednosti proizvoda na 100 grama proizvoda i na jedinicu konzumacije proizvoda, te količine hranjivih tvari na 100 grama proizvoda i na jedinicu konzumacije proizvoda, metodom tzv. "izračuna receptom". Prema rezultatima, slastičarski proizvodi mogu već po jedinici konzumacije proizvoda zadovoljiti čak 25 % dnevnih potreba odrasle osobe za energijom, do 63 % preporučenog dnevnog unosa zasićenih masnih kiselina za odraslu osobu, do 52 % preporučenog dnevnog unosa šećera za odraslu osobu, te do 13 % preporučenog dnevnog unosa soli za odraslu osobu, no na udio pojedinih hranjivih tvari u proizvodu može se utjecati promjenom sirovinskog sastava proizvoda. S obzirom na ograničenja izračuna receptom, preporuča se za navedene proizvode odrediti sadržaj hranjivih tvari laboratorijskom analizom, te usporediti vrijednosti.

Ključne riječi

označavanje hrane, energetska vrijednost, količina hranjivih tvari, slastičarski proizvodi.

Hrčak ID:

279775

URI

https://hrcak.srce.hr/279775

Datum izdavanja:

30.6.2018.

Posjeta: 641 *