Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31727/gzb.44.3.5
Utjecaj mikorize na kemijski sastav vina ´Portugizac´
Mirela Osrečak
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Ana Jeromel
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Ana-Marija Jagatić Korenika
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Ivana Puhelek
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Darija Karakaš
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Marina Anić
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Marko Karoglan
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Puni tekst: hrvatski pdf 2.290 Kb
str. 33-40
preuzimanja: 219
citiraj
APA 6th Edition
Osrečak, M., Jeromel, A., Jagatić Korenika, A., Puhelek, I., Karakaš, D., Anić, M. i Karoglan, M. (2021). Utjecaj mikorize na kemijski sastav vina ´Portugizac´. Glasnik Zaštite Bilja, 44. (3.), 33-40. https://doi.org/10.31727/gzb.44.3.5
MLA 8th Edition
Osrečak, Mirela, et al. "Utjecaj mikorize na kemijski sastav vina ´Portugizac´." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 44., br. 3., 2021, str. 33-40. https://doi.org/10.31727/gzb.44.3.5. Citirano 23.12.2024.
Chicago 17th Edition
Osrečak, Mirela, Ana Jeromel, Ana-Marija Jagatić Korenika, Ivana Puhelek, Darija Karakaš, Marina Anić i Marko Karoglan. "Utjecaj mikorize na kemijski sastav vina ´Portugizac´." Glasnik Zaštite Bilja 44., br. 3. (2021): 33-40. https://doi.org/10.31727/gzb.44.3.5
Harvard
Osrečak, M., et al. (2021). 'Utjecaj mikorize na kemijski sastav vina ´Portugizac´', Glasnik Zaštite Bilja, 44.(3.), str. 33-40. https://doi.org/10.31727/gzb.44.3.5
Vancouver
Osrečak M, Jeromel A, Jagatić Korenika A, Puhelek I, Karakaš D, Anić M i sur. Utjecaj mikorize na kemijski sastav vina ´Portugizac´. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2021 [pristupljeno 23.12.2024.];44.(3.):33-40. https://doi.org/10.31727/gzb.44.3.5
IEEE
M. Osrečak, et al., "Utjecaj mikorize na kemijski sastav vina ´Portugizac´", Glasnik Zaštite Bilja, vol.44., br. 3., str. 33-40, 2021. [Online]. https://doi.org/10.31727/gzb.44.3.5
Preuzmi JATS datoteku
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi kako primjena živog mikoriznog cjepiva na korijen vinove loze utječe na kemijski sastav vina ´Portugizac´. Pokus je postavljen u jesen 2016. godine na 3 lokacije na području podregije Plešivica, kada je provedena i aplikacija cjepiva naziva „Mykoflor“ tvrtke Bio-budućnost d.o.o. Cjepivo je aplicirano na 100 trsova sorte ´Portugizac´, pri čemu je isti broj netretiranih trsova poslužio kao kontrola. Analiza kemijskog sastava, kao i senzorno ocjenjivanje vina provedeni su nakon berbe 2018. godine. Rezultati su pokazali pozitivan utjecaj mikorize na kemijski sastav vina u vidu povećanja koncentracije ukupne kiselosti, pojedinačnih organskih kiselina, pepela te smanjenja pH vrijednosti vina. Aplikacija mikoriznog cjepiva pozitivno je utjecala i na polifenolni sastav te na senzornu ocjenu vina.
Ključne riječi
Portugizac; mikoriza; kemijski sastav vina; polifenoli
Hrčak ID:
257078
URI
https://hrcak.srce.hr/257078
Datum izdavanja:
7.5.2021.
Podaci na drugim jezicima:
engleski
Posjeta: 1.374
*