Pregledni rad
https://doi.org/10.31727/m.24.3.1
Dosezi u proizvodnji nadomjestaka mesa i mlijeka pomoću stanica
Igor Slivac
orcid.org/0000-0002-8344-1244
; Prehrambeno-biotehnološki fakulet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Kristina Radošević
; Prehrambeno-biotehnološki fakulet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Višnja Gaurina Srček
; Prehrambeno-biotehnološki fakulet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Puni tekst: hrvatski pdf 480 Kb
str. 261-270
preuzimanja: 321
citiraj
APA 6th Edition
Slivac, I., Radošević, K. i Gaurina Srček, V. (2022). Dosezi u proizvodnji nadomjestaka mesa i mlijeka pomoću stanica. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 24. (3.), 261-270. https://doi.org/10.31727/m.24.3.1
MLA 8th Edition
Slivac, Igor, et al. "Dosezi u proizvodnji nadomjestaka mesa i mlijeka pomoću stanica." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. 24., br. 3., 2022, str. 261-270. https://doi.org/10.31727/m.24.3.1. Citirano 23.12.2024.
Chicago 17th Edition
Slivac, Igor, Kristina Radošević i Višnja Gaurina Srček. "Dosezi u proizvodnji nadomjestaka mesa i mlijeka pomoću stanica." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu 24., br. 3. (2022): 261-270. https://doi.org/10.31727/m.24.3.1
Harvard
Slivac, I., Radošević, K., i Gaurina Srček, V. (2022). 'Dosezi u proizvodnji nadomjestaka mesa i mlijeka pomoću stanica', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 24.(3.), str. 261-270. https://doi.org/10.31727/m.24.3.1
Vancouver
Slivac I, Radošević K, Gaurina Srček V. Dosezi u proizvodnji nadomjestaka mesa i mlijeka pomoću stanica. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2022 [pristupljeno 23.12.2024.];24.(3.):261-270. https://doi.org/10.31727/m.24.3.1
IEEE
I. Slivac, K. Radošević i V. Gaurina Srček, "Dosezi u proizvodnji nadomjestaka mesa i mlijeka pomoću stanica", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.24., br. 3., str. 261-270, 2022. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.24.3.1
Preuzmi JATS datoteku
Sažetak
Povećanje broja stanovnika vodi k povećanoj potražnji za hranom. Zato je vrlo važno baviti se usklađivanjem povećane proizvodnje hrane sa smanjenjem štetnog utjecaja na okoliš kojeg ima globalno širenje poljoprivrede. Novo područje biotehnologije, nazvano stanična poljoprivreda, moglo bi doprinijeti rješavanju ovog problema. Stanična poljoprivreda nudi drugačije proizvodne sustave za mnoge proizvode životinjskog i biljnog podrijetla koji se danas dobivaju stočarstvom ili poljodjelstvom. Meso i mlijeko dva su takva proizvoda, a proizvodnja njihovih analoga primjenom stanične poljoprivrede cilj je sve većeg broja tvrtki širom svijeta. One razvijaju tehnologiju oslanjajući se na iskustva stečena u tkivnom inženjerstvu i bioprocesima sa životinjskim stanicama. U ovom radu donosimo pregled novih tehnologija koje se temelje na uzgoju kulture stanica za dobivanje tzv. in vitro kultiviranog mesa i analoga mlijeka. Također raspravljamo o kvaliteti navedenih proizvoda te potrebama i održivosti njihove proizvodnje.
Ključne riječi
stanična poljoprivreda; biotehnologija; kultivirano meso; nadomjestak mlijeka
Hrčak ID:
279286
URI
https://hrcak.srce.hr/279286
Datum izdavanja:
14.6.2022.
Podaci na drugim jezicima:
talijanski
španjolski
njemački
engleski
Posjeta: 1.910
*