Kratko priopćenje
Ispitivanje proizvodnje ciklodekstrina pomoću ciklodekstrin glukanotransferaze iz bakterije Bacillus megaterium
Boriana Yordanova Zhekova
; Department of Biochemistry and Molecular Biology, University of Food Technologies, 26 Maritza Blvd., BG-4000 Plovdiv, Bulgaria
Ivan Genov Pishtiyski
; Department of Biochemistry and Molecular Biology, University of Food Technologies, 26 Maritza Blvd., BG-4000 Plovdiv, Bulgaria
Veselin Stanchev Stanchev
; Department of Automatics, Information and Control System, University of Food Technologies, 26 Maritza Blvd., BG-4000 Plovdiv, Bulgaria
Sažetak
Istražen je proces proizvodnje ciklodekstrina iz škroba pomoću ciklodekstrin glukanotransferaze iz bakterije Bacillus megaterium. Pomoću optimalno uređenog plana i metode odzivnih površina istražen je utjecaj koncentracije škroba i enzima na proizvodnju ciklodekstrina. Izrađeni su matematički modeli koji opisuju proces u dva područja varijacija nezavisnih varijabla koja se preklapaju. Modeli su upotrijebljeni za određivanje optimalnih vrijednosti varijabla. Povećanjem koncentracije škroba povećala se količina nastalog β-ciklodekstrina, a smanjio prinos. Optimalna koncentracija škroba bila je 50 mg/mL. Kritična je koncentracija ciklodekstrin glukanotransferaze, prijeko potrebna za maksimalnu proizvodnju β-ciklodekstrina, bila 2 U/g. Utvrđeni su faktori koji limitiraju potpunu konverziju škroba u ciklodekstrine i ustanovljeno je da produkti reakcije znatno inhibiraju aktivnost enzima. Dokazano je da ciklodekstrin glukanotransferaze može razgraditi velike koncentracije β-ciklodekstrina i transformirati ga u različite tipove ciklodekstrina. Djelovanjem enzima nastaju α-, β- i γ-ciklodekstrini u različitim omjerima, ovisno o dužini trajanja procesa.
Ključne riječi
enzimska aktivnost; ciklodekstrini; ciklodekstrin glukanotransferaza; optimalno uređeni plan; proizvodnja β-ciklodekstrina; inhibicija produkta
Hrčak ID:
26385
URI
Datum izdavanja:
4.8.2008.
Posjeta: 3.466 *