Izvorni znanstveni članak
DODAVANJE NUKLEOTIDA ELIMINIRA OŠTEĆENJE LEUKOCITNE DNA IZAZVANE - T-2 TOKSINOM I DEOXYNIVALENOLOM U BROJLERSKIH PILIĆA
Tamara Frankič
; Institute of Nutrition, Department of Animal Science, Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Groblje 3, 1230 Domžale, Slovenia
Vida Rezar
; Institute of Nutrition, Department of Animal Science, Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Groblje 3, 1230 Domžale, Slovenia
Janez Salobir
; Institute of Nutrition, Department of Animal Science, Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Groblje 3, 1230 Domžale, Slovenia
Sažetak
Ovaj rad pokazuje da mikotoksini Fusarium, toksini T-2 i DON kvare proizvodne rezultate u brojlera, izazivaju oštećenje DNK u leukocitima pilića i prouzrokuju oksidacijski stres u organizmu. S obzirom na konzumaciju hrane i prirast žive vage u mikotoksikozi izazvanoj visokim razinama toksina T-2 i DON-a što se nalaze u hrani, dijetalni nukleotidi nemaju blagotvorno djelovanje. Presudna uloga dodavanja nukleotida u hranu je obnoviti gubitak DNK u imunim stanicama koje su vrlo osjetljive na djelovanje mikotoksina. Kad su brojleri izloženi mikotoksinima Fusarium njihova se imuna funkcija može smanjiti pa mogu biti osjetljiviji na virusne ili bakterijske infekcije. Dodavanje dijetalnih nukleotida može povećati razmnožavanje imunih stanica i optimirati funkciju imunog sustava u slučaju infekcije.
Ključne riječi
Hrčak ID:
26494
URI
Datum izdavanja:
26.2.2007.
Posjeta: 1.606 *