Stručni rad
https://doi.org/10.31727/m.24.6.1
Histamin u ribljim proizvodima na hrvatskom tržištu
Valentina Obradović
; Faculty of tourism and rural development, Josip Juraj Strossmayer University of Osjek, Požega, Croatia
Vanesa Hodžić
; Faculty of tourism and rural development, Josip Juraj Strossmayer University of Osjek, Požega, Croatia
Dario Lasić
; Teaching Institute for Public Health "Dr. Andrija Štampar", Zagreb, Croatia
Maja Ergović Ravančić1
; Faculty of tourism and rural development, Josip Juraj Strossmayer University of Osjek, Požega, Croatia
Svjetlana Škrabal
; Faculty of tourism and rural development, Josip Juraj Strossmayer University of Osjek, Požega, Croatia
Helena Marčetić
; Faculty of tourism and rural development, Josip Juraj Strossmayer University of Osjek, Požega, Croatia
Sanja Zec Zrinušić
; Faculty of Food Technology, Josip Juraj Strossmayer University of Osjek, Croatia
Puni tekst: engleski pdf 236 Kb
str. 562-568
preuzimanja: 262
citiraj
APA 6th Edition
Obradović, V., Hodžić, V., Lasić, D., Ergović Ravančić1, M., Škrabal, S., Marčetić, H. i Zec Zrinušić, S. (2022). Histamin u ribljim proizvodima na hrvatskom tržištu. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 24. (6.), 562-568. https://doi.org/10.31727/m.24.6.1
MLA 8th Edition
Obradović, Valentina, et al. "Histamin u ribljim proizvodima na hrvatskom tržištu." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. 24., br. 6., 2022, str. 562-568. https://doi.org/10.31727/m.24.6.1. Citirano 26.11.2024.
Chicago 17th Edition
Obradović, Valentina, Vanesa Hodžić, Dario Lasić, Maja Ergović Ravančić1, Svjetlana Škrabal, Helena Marčetić i Sanja Zec Zrinušić. "Histamin u ribljim proizvodima na hrvatskom tržištu." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu 24., br. 6. (2022): 562-568. https://doi.org/10.31727/m.24.6.1
Harvard
Obradović, V., et al. (2022). 'Histamin u ribljim proizvodima na hrvatskom tržištu', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 24.(6.), str. 562-568. https://doi.org/10.31727/m.24.6.1
Vancouver
Obradović V, Hodžić V, Lasić D, Ergović Ravančić1 M, Škrabal S, Marčetić H i sur. Histamin u ribljim proizvodima na hrvatskom tržištu. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2022 [pristupljeno 26.11.2024.];24.(6.):562-568. https://doi.org/10.31727/m.24.6.1
IEEE
V. Obradović, et al., "Histamin u ribljim proizvodima na hrvatskom tržištu", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.24., br. 6., str. 562-568, 2022. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.24.6.1
Preuzmi JATS datoteku
Sažetak
Plavu ribu preporuča se jesti najmanje dva puta tjedno zbog visoke nutritivne vrijednosti, prvenstveno zdravih masnoća i bjelančevina. No, osim svojih prednosti, konzumacija ribe i ribljih proizvoda može donijeti potencijalne opasnosti. Trovanje histaminom je jedan od najčešćih problema povezanih s konzumacijom plodova mora. Smatra se relativno blagom bolešću sa simptomima poput osipa, urtikarije, mučnine, povraćanja, ali u nekim slučajevima, zbog visoke osjetljivosti, može dovesti do teških simptoma, čak i smrti. Kako bi se osigurala sigurnost ribljih proizvoda, određivanje histamina jedan je od sigurnosnih zahtjeva europskog i hrvatskog zakonodavstva (Zakon o higijeni hrane i mikrobiološkim mjerilima za hranu, NN 83/2022). Unatoč tome, proteklih je godina bilo više povlačenja ribljih proizvoda od strane Ministarstva poljoprivrede s hrvatskog tržišta zbog utvrđenih vrijednosti histamina koje su prelazile maksimalnu dozvoljenu količinu (MRL). Cilj ovog rada bio je High Performance Liquid Chromatography (HPLC) metodom odrediti razinu histamina u 20 različitih proizvoda iz hrvatskih maloprodajnih trgovina. Svi ispitani uzorci bili su u skladu sa zakonski određenim granicama razine histamina.
Ključne riječi
histamin; plava riba; trovanje histaminom; HPLC
Hrčak ID:
287302
URI
https://hrcak.srce.hr/287302
Datum izdavanja:
14.12.2022.
Podaci na drugim jezicima:
talijanski
španjolski
njemački
engleski
Posjeta: 1.571
*