Agroeconomia Croatica, Vol. 12 No. 2, 2022.
Prethodno priopćenje
Proteinske zamjene za meso – perspektivna hrana ili obična hamalija?
Lari Hadelan
orcid.org/0000-0002-8499-0771
; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za agrarnu ekonomiku i ruralni razvoj
Ema Peček
; Studentica studija Agrarna ekonomika
Nataša Bokan
; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za agrarnu ekonomiku i ruralni razvoj
Marija Cerjak
; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za marketing u poljoprivredi
Mateja Jež Rogelj
; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za agrarnu ekonomiku i ruralni razvoj
Sažetak
Proteinske zamjene za meso prehrambeni su proizvodi koji dobivaju na važnosti zbog promjene ukusa potrošača, porasta svijesti o zaštiti okoliša i upitne etičnosti proizvodnje mesa. U radu su prikazana relevantna istraživanja te je vlastitom anketom utvrđena zainteresiranost i mišljenje ispitanika o najčešćim zamjenama za meso. Anketa je provedena putem online obrasca na prigodnom uzorku od 104 ispitanika. Najveću sklonost zamjeni mesa biljnim pripravcima iskazuju visokoobrazovane žene mlađe dobi. Najprihvatljivije zamjene za meso su mahunarke. Rezultati ukazuju na to da su potrošači svjesni negativnih utjecaja proizvodnje mesa na okoliš i dobrobit životinja, a ipak mesne zamjene ne prihvaćaju zbog njihova okusa.
Ključne riječi
zamjena za meso, biljni protein, stavovi potrošača
Hrčak ID:
295627
URI
Datum izdavanja:
13.1.2023.
Posjeta: 858 *