Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Seoski turizam kao odgovor na posebne prehrambene potrebe

Kristina Svržnjak orcid id orcid.org/0000-0002-0064-1735 ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Milislava Demerca 1, 48260 Križevci
Sandra Kantar orcid id orcid.org/0000-0003-0992-0383 ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Milislava Demerca 1, 48260 Križevci
Silvije Jerčinović ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Milislava Demerca 1, 48260 Križevci
Timon Fabijanec ; Student preddiplomskog stručnog studija Poljoprivreda, smjer Menadžment u poljoprivredi, Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Milislava Demerca 1, 48260 Križevci


Puni tekst: engleski pdf 217 Kb

str. 61-69

preuzimanja: 186

citiraj


Sažetak

U sklopu projekta GASTROTOP provedeno je anketno istraživanje o stavovima spram intolerancije ili alergije na hranu i piće te njezinu konzumaciju u ugostiteljskim objektima. Naglasak je stavljen na hranu i piće za posebne prehrambene potrebe. Rezultati istraživanja pokazuju da više od 30% ispitanika ima problem vezan uz hranu ili piće. S obzirom da danas prevladava trend zdrave prehrane, vrlo je važan stručan pristup prilikom planiranja i oblikovanja ponude u ugostiteljstvu. Sudionici panel rasprave smatraju kako će se novim trendovima u prehrani najlakše prilagoditi obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja se bave seoskim turizmom i sama proizvode većinu hrane koja nude svojim gostima. Stoga, seoski turizam sve više treba težiti multidisciplinarnom pristupu u kojem će se spojiti turizam, ugostiteljstvo, poljoprivreda i nutricionizam pa je u tom smislu potrebno osmisliti buduće edukacije. 

Ključne riječi

seoski turizam, posebne prehrambene potrebe, osjetljivost na hranu, ponuda u ugostiteljstvu

Hrčak ID:

295630

URI

https://hrcak.srce.hr/295630

Datum izdavanja:

13.1.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 820 *