Agroeconomia Croatica, Vol. 12 No. 2, 2022.
Prethodno priopćenje
Seoski turizam kao odgovor na posebne prehrambene potrebe
Kristina Svržnjak
orcid.org/0000-0002-0064-1735
; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Milislava Demerca 1, 48260 Križevci
Sandra Kantar
orcid.org/0000-0003-0992-0383
; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Milislava Demerca 1, 48260 Križevci
Silvije Jerčinović
; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Milislava Demerca 1, 48260 Križevci
Timon Fabijanec
; Student preddiplomskog stručnog studija Poljoprivreda, smjer Menadžment u poljoprivredi, Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Milislava Demerca 1, 48260 Križevci
Sažetak
U sklopu projekta GASTROTOP provedeno je anketno istraživanje o stavovima spram intolerancije ili alergije na hranu i piće te njezinu konzumaciju u ugostiteljskim objektima. Naglasak je stavljen na hranu i piće za posebne prehrambene potrebe. Rezultati istraživanja pokazuju da više od 30% ispitanika ima problem vezan uz hranu ili piće. S obzirom da danas prevladava trend zdrave prehrane, vrlo je važan stručan pristup prilikom planiranja i oblikovanja ponude u ugostiteljstvu. Sudionici panel rasprave smatraju kako će se novim trendovima u prehrani najlakše prilagoditi obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja se bave seoskim turizmom i sama proizvode većinu hrane koja nude svojim gostima. Stoga, seoski turizam sve više treba težiti multidisciplinarnom pristupu u kojem će se spojiti turizam, ugostiteljstvo, poljoprivreda i nutricionizam pa je u tom smislu potrebno osmisliti buduće edukacije.
Ključne riječi
seoski turizam, posebne prehrambene potrebe, osjetljivost na hranu, ponuda u ugostiteljstvu
Hrčak ID:
295630
URI
Datum izdavanja:
13.1.2023.
Posjeta: 820 *