Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31727/gzb.46.3.12
Potencijal biljnih ekstrakata vlasca, medvjeđeg luka
Saud Hamidović
orcid.org/0000-0001-5746-5114
; Faculty of Agricultural and Food Sciences, University of Sarajevo, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Emina Čakić
; Faculty of Agricultural and Food Sciences, University of Sarajevo, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Fejzo Bašić
orcid.org/0000-0002-3461-8509
; Faculty of Agricultural and Food Sciences, University of Sarajevo, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Monika Stojanova
orcid.org/0000-0002-6525-7099
; Open Science, Association for Scientific Research, Educational and Cultural Activities, Ohrid, North Macedonia
Blažo Lalević
orcid.org/0000-0003-0285-1645
; Faculty of Agriculture, University of Belgrade, Zemun, Serbia
Puni tekst: engleski pdf 125 Kb
str. 110-115
preuzimanja: 234
citiraj
APA 6th Edition
Hamidović, S., Čakić, E., Bašić, F., Stojanova, M. i Lalević, B. (2023). Potencijal biljnih ekstrakata vlasca, medvjeđeg luka. Glasnik Zaštite Bilja, 46. (3.), 110-115. https://doi.org/10.31727/gzb.46.3.12
MLA 8th Edition
Hamidović, Saud, et al. "Potencijal biljnih ekstrakata vlasca, medvjeđeg luka." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 46., br. 3., 2023, str. 110-115. https://doi.org/10.31727/gzb.46.3.12. Citirano 23.12.2024.
Chicago 17th Edition
Hamidović, Saud, Emina Čakić, Fejzo Bašić, Monika Stojanova i Blažo Lalević. "Potencijal biljnih ekstrakata vlasca, medvjeđeg luka." Glasnik Zaštite Bilja 46., br. 3. (2023): 110-115. https://doi.org/10.31727/gzb.46.3.12
Harvard
Hamidović, S., et al. (2023). 'Potencijal biljnih ekstrakata vlasca, medvjeđeg luka', Glasnik Zaštite Bilja, 46.(3.), str. 110-115. https://doi.org/10.31727/gzb.46.3.12
Vancouver
Hamidović S, Čakić E, Bašić F, Stojanova M, Lalević B. Potencijal biljnih ekstrakata vlasca, medvjeđeg luka. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2023 [pristupljeno 23.12.2024.];46.(3.):110-115. https://doi.org/10.31727/gzb.46.3.12
IEEE
S. Hamidović, E. Čakić, F. Bašić, M. Stojanova i B. Lalević, "Potencijal biljnih ekstrakata vlasca, medvjeđeg luka", Glasnik Zaštite Bilja, vol.46., br. 3., str. 110-115, 2023. [Online]. https://doi.org/10.31727/gzb.46.3.12
Preuzmi JATS datoteku
Sažetak
Kvarenje hrane je pojava povezana sa prisustvom mikroorganizama u poljoprivrednim proizvodima. Zbog sposobnosti nekih mikroorganizama da koloniziraju biljni materijal, predložena je upotreba agrokemikalija za suzbijanje rasta bakterija. Međutim, prekomjerna uporaba agrokemikalija ima štetan utjecaj na kvalitetu okoliša. Stoga je cilj ovog istraživanja bio procijeniti potencijal vodenih ekstrakata češnjaka (Allium sativum L.), medvjeđeg luka (Allium ursinum L.) i vlasca (Allium schoenoprasum L.) u suzbijanju rasta Enterococcus faecalis i Escherichia coli. Antimikrobna aktivnost ovih biljnih ekstrakata određena je disk difuzijskom metodom. Mueller-Hinton agar inokuliran je bakterijskim inokulantom; šest diskova filter papira, impregniranih sa 15 μl vodenog ekstrakta (1, 2 i 4%), postavljeno je na svaku površinu agara. Petrijeve zdjelice inkubirane su na 37 °C u trajanju od 24 h. Promjer zone inhibicije izmjeren je i izražen u milimetrima (mm). Svi vodeni ekstrakti pokazali su inhibitorni učinak na rast E. coli i E. faecalis Vodeni ekstrakt medvjeđeg luka u koncentraciji od 4% značajno je suzbio rast bakterija u usporedbi sa drugim tretmanima. Ovo istraživanje potvrđuje potencijal ekstrakta medvjeđeg luka u suzbijanju potencijalnih patogena.
Ključne riječi
antimikrobna aktivnost; vlasac; češnjak; zona inhibicije; medvjeđi luk
Hrčak ID:
300538
URI
https://hrcak.srce.hr/300538
Datum izdavanja:
21.4.2023.
Podaci na drugim jezicima:
engleski
Posjeta: 807
*