Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Talijansko proso, usjev budućnosti; mogućnosti uključivanja u ICDS studiju na mikro razini u Tripuri

Anita Banerjee ; Department. of Mgt. & Social Sciences, Amity University, Tashkent, Uzbekistan
Kripa Mondal ; TRESP (World Bank Project), Agartala, Tripura, India


Puni tekst: engleski pdf 228 Kb

str. 4-16

preuzimanja: 0

citiraj


Sažetak

Nedavni porast povećane svijesti, potražnje i prepoznavanja prosa kod potrošača može se pripisati tome što su Ujedinjeni narodi 2023. godinu proglasili Međunarodnom godinom prosa, uglavnom zahvaljujući zalaganju Indije. Proso se naziva “usjev budućnosti” zbog svoje otpornosti na nepovoljne učinke klimatskih promjena, što ih čini prilagodljivim različitim izazovnim klimatskim uvjetima. Indijska vlada je naglasila važnost prosa, koja ih je 2018. godine službeno rebrendirala u “hranjive žitarice” umjesto krupnih žitarica. Nadalje, brojne su studije naglasile nutritivnu vrijednost prosa, prikazujući njihov potencijal za rješavanje prehrambenih nedostataka. Ova studija ima cilj rasvijetliti značaj specifične sorte prosa, Talijansko proso, s preporukama za njegovu ugradnju u osnovne žitarice koje se distribuiraju kroz “Program dodatne prehrane (SNP)” u okviru Programa integriranih usluga za razvoj djeteta (ICDS). Kroz studiju na mikrorazini koja uključuje uzorak od 50 poljoprivrednika, ovo istraživanje ne samo da naglašava prehrambene prednosti, već također otkriva da omjer troškova i koristi uzgoja ove hranjive kulture nadmašuje onaj kod drugih osnovnih žitarica poput riže i pšenice. Osim toga, sekundarni podaci iz različitih izvora nadopunjuju nalaze ove studije, naglašavajući obećavajući potencijal Talijanskog prosa u rješavanju problema prehrane i sigurnosti hrane.

Ključne riječi

uzgoj Jhum, program dopunske prehrane, monokultura, uzgoj u suhim uvjetima

Hrčak ID:

319277

URI

https://hrcak.srce.hr/319277

Datum izdavanja:

20.12.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 0 *