Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.32779/gf.7.1.5

Klice i mikrozelenje – novi trendovi u prehrani

Mirna Koloper ; Student diplomskog stručnog studija Menadžment, Veleučilište u Šibeniku.
Nikolina Gaćina orcid id orcid.org/0000-0001-5636-5832 ; Veleučilište u Šibeniku, Šibenik, Hrvatska. *

* Dopisni autor.


Puni tekst: hrvatski pdf 1.438 Kb

str. 48-56

preuzimanja: 15

citiraj


Sažetak

Klice i mikrozelenje su namirnice visoke nutritivne gustoće koje posljednjih godina postaju sve
popularnije, i u prehrambenoj industriji i u ugostiteljstvu. Karakterizira ih praktičan i brz uzgoj,
održivost proizvodnje, visoka nutritivna vrijednost i mogućnost raznovrsne primjene. Klice
predstavljaju najraniju fazu rasta biljaka, razvijaju se brzo i postaju jestive unutar nekoliko dana.
Izrazito su bogate hranjivim tvarima, uključujući vitamine, minerale i antioksidanse, te često se koriste kao dodatak salatama, sendvičima ili drugim jelima. Njihov nježan i hrskav okus je blag i ugodan. S druge strane, mikrozelenje su biljke u fazi rasta između klica i potpuno razvijenih biljaka, što obično traje od nekoliko dana do nekoliko tjedana, ovisno o vrsti. Mikrozelenje također predstavljaju visoko nutritivnu namirnicu, ali imaju intenzivniji okus od klica te dolaze u atraktivnim bojama. Često se koriste kao ukras ili dodatak različitim jelima. Osim što se mogu uzgajati kod kuće ili u malim prostorima, zahtijevaju minimalne resurse i brigu, te predstavljaju ekološki prihvatljiv način uzgoja bilja. Budući da su često hranjivije od neproklijalog sjemena i zrelih biljaka, te donose svježinu i raznolikost prehrani, postale su omiljeni dodatak jelima širom svijeta.

Ključne riječi

klice, mikrozelenje, prirodna funkcionalna hrana, blagotvoran utjecaj na zdravlje čovjeka, nutritivna vrijednost.

Hrčak ID:

322507

URI

https://hrcak.srce.hr/322507

Datum izdavanja:

31.5.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 65 *