Medicina, Vol. 44 No. 3-4, 2008.
Izvorni znanstveni članak
Ispitivanje virulencije različitih sojeva kampilobaktera u mišjem modelu
Darinka Vučković
orcid.org/0000-0003-1266-3891
; Zavod za mikrobiologiju i parazitologiju, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Rijeka, Hrvatska
Maja Abram
; Zavod za mikrobiologiju i parazitologiju, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Rijeka, Hrvatska
Sažetak
Cilj: Bakterije roda Campylobacter najčešći su uzročnici bakterijskog gastroenteritisa u ljudi širom svijeta. Najčešćim izvorom infekcije ljudi s C. jejuni i C. coli smatra se pileće meso. Dijelom i zbog nedostatka odgovarajućeg životinjskog modela za in vivo istraživanja, još uvijek nije objašnjeno jesu li svi izolati iz namirnica virulentni i mogu li izazvati infekciju u čovjeka. Cilj našeg istraživanja bio je utvrditi razliku u virulenciji između sojeva kampilobaktera različitog podrijetla koristeći prethodno uspostavljeni model mišje kampilobakterioze.
Metode: BALB/c miševi intravenski su inficirani različitim sojevima kampilobaktera. Ispitana su tri soja C. jejuni (dva klinička izolata i jedan izolat iz pilećeg mesa) i jedan C. coli (klinički izolat). Broj bakterija u homogenatima organa (jetre i slezene) praćen je osam dana.
Rezultati: Nakon inokulacije, bez obzira na ispitivani soj, uspostavljena je sustavna infekcija koja je potvrđena izolacijom bakterija iz jetre i slezene. S obzirom na razlike u broju izoliranih kampilobaktera iz homogenata ispitivanih organa, zapažena je razlika u virulenciji ispitivanih sojeva. Najveći broj bakterija dokazan je u jetri i slezeni životinja inficiranih C. jejuni izolatom iz pilećeg mesa, dok je C. coli pokazao najslabiju virulenciju.
Zaključci: Bakterije roda Campylobacter pokazuju razlike u virulenciji ovisno o vrsti i podrijetlu izolata. U opisanom mišjem modelu virulencija je najsnažnije izražena u slučaju C. jejuni izolata iz namirnice, upućujući na značajnost pilećeg mesa u uspostavi humane kampilobakterioze.
Ključne riječi
kampilobakteri; klinički izolat; miševi; piletina; virulencija
Hrčak ID:
31399
URI
Datum izdavanja:
1.12.2008.
Posjeta: 2.162 *