Izvorni znanstveni članak
Kombinirani učinak tlaka i kitozana na stanice bakterija Escherichia coli i Staphylococcus aureus te na prirodnu mikrofloru jabučnoga soka i mljevene svinjetine
Edyta Malinowska-Pańczyk
; Department of Food Chemistry, Technology and Biotechnology, Chemical Faculty, Gdańsk University of Technology, G. Narutowicza 11/12, PL-80-952 Gdańsk, Poland
Ilona Kołodziejska
; Department of Food Chemistry, Technology and Biotechnology, Chemical Faculty, Gdańsk University of Technology, G. Narutowicza 11/12, PL-80-952 Gdańsk, Poland
Dorota Murawska
; Department of Food Chemistry, Technology and Biotechnology, Chemical Faculty, Gdańsk University of Technology, G. Narutowicza 11/12, PL-80-952 Gdańsk, Poland
Gabriel Wołosewicz
; Department of Food Chemistry, Technology and Biotechnology, Chemical Faculty, Gdańsk University of Technology, G. Narutowicza 11/12, PL-80-952 Gdańsk, Poland
Sažetak
U radu je ispitan učinak kitozana i povećanog tlaka od 193 MPa pri -20 °C na stanice bakterija Escherichia coli i Staphylococcus aureus razrijeđene u puferu pH-vrijednosti 5,8 te na prirodnu mikrofloru jabučnoga soka i mljevene svinjetine. Utvrđeno je da izlaganje stanica neznatno povećanom tlaku uz dodatak kitozana ima veći antimikrobni učinak na stanice bakterije Staphylococcus aureus (čiji se broj smanjio za 0,7 logaritamskih ciklusa), a osobito na stanice bakterije Escherichia coli (čiji se broj smanjio za 3,6 logaritamskih ciklusa), nego svaka obrada posebno. Kombiniranim učinkom neznatno povećanog tlaka i kitozana nije smanjio ukupan broj bakterija, psihrofilnih ili psihrotrofnih mikroorganizama u mljevenoj svinjetini, ali je inhibirao rast psihrofilnih i psihrotrofnih bakterija tijekom 8 dana skladištenja na 5 °C. U jabučnom je soku nakon kombinirane obrade opažena neznatna inaktivacija bakterijske populacije, a u usporedbi s učinkom povećanog tlaka, broj se ukupnih bakterija smanjio nakon 15 dana skladištenja uzoraka pri 5 °C za 1 logaritamski ciklus, dok u uzorcima od 1 mL nisu utvrđene psihrofilne i psihrotrofne bakterije. Aktivnost kvasaca u jabučnom soku inaktivirana je već samim povećanim tlakom. Sinergističkim učinkom obrade smanjen je broj plijesni za 2 logaritamska ciklusa, a imao je još povoljniji učinak nakon skladištenja pri 5 °C, tako da plijesan uopće nije pronađena u uzorcima nakon 5 dana skladištenja.
Ključne riječi
inaktivacija mikroorganizama; povećani tlak; temperatura ispod 0 °C; kitozan
Hrčak ID:
38114
URI
Datum izdavanja:
9.6.2009.
Posjeta: 2.013 *