Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Primjena plana pokusa u optimizaciji procesa glodanja

D. Bajić ; Faculty of Electrical Engineering, Mechanical Engineering and Naval Architecture, University of Split, Split, Croatia
S. Jozić ; Faculty of Electrical Engineering, Mechanical Engineering and Naval Architecture, University of Split, Split, Croatia
S. Podrug ; Faculty of Electrical Engineering, Mechanical Engineering and Naval Architecture, University of Split, Split, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 286 Kb

str. 123-126

preuzimanja: 1.813

citiraj


Sažetak

U radu je istraživana kvaliteta obrađene površine čeličnog obratka pri različitim parametrima obrade. Pokusi su izvedeni sukladno odabranom planu pokusa. Regresijskom analizom dobivena je jednadžba hrapavosti obrađene površine u ovisnosti o parametrima obrade. U cilju dobivanja minimalne hrapavosti obrađene površine obavljeno je optimiranje jednadžbe parcijalnim deriviranjem i rješavanjem sustava jednadžbi. Taguchijeva metoda s ortogonalnim nizovima i omjerom signala i šuma korištena je za analizu utjecaja parametara obrade na hrapavost površine te pronalaženje optimalne razine parametara. Na kraju su uspoređeni rezultati dobiveni metodom odzivne površine i Taguchijeve metode.

Ključne riječi

čeono glodanje; hrapavost obrađene površine; plan pokusa; regresijska analiza; Taguchijeva metoda

Hrčak ID:

43656

URI

https://hrcak.srce.hr/43656

Datum izdavanja:

1.4.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.637 *