Izvorni znanstveni članak
KVALITETA PILECEGA MESA IZ EKOLOŠKOGA I KONVENCIONALNOGA TOVA
Helga Medić
; Prehrambenobiotehnološki fakultet Sveucilišta u Zagrebu, Pierottijeva 6, 10 000 Zagreb
JAnko Nežak
; Mesna industrija Improm, Cubinec 28, 48260 Križevci
Sažetak
Istraživanje je provedeno na mesu (prsno mišicje) od
po 16 pilica hrvatske autohtone pasmine hrvatica, iz konvencionalnoga
i ekološkoga tova. Pilici iz obje analizirane
skupine tovljeni su do dobi od 98 dana. Pilici iz ekološke
skupine tovljeni su prema Pravilniku o ekološkoj proizvodnji
životinjskih proizvoda (NN13/02). Prosjecna završna
živa masa pilica iz konvencionalnoga tova bila je 0,878
kg, a iz ekološkoga tova 0,759 kg, dok je prosjecna klaonicka
masa bila 0,593 kg, odnosno 0,523 kg. Pilece meso
iz ekološkoga tova, u odnosu na ono iz konvencionalnoga
tova, imalo je znacajno (P<0,05) bolju sposobnost vezanja
vode (4,34 cm2 5,18 cm2), vrlo znacajno (P<0,01)
manju L* vrijednost za boju (62,08:64,00), vrlo znacajno
(P<0,01) vece a* i b* vrijednosti (11,96:9,18 i 19,7:16,99) i
vrlo znacajno (P<0,01) bolju konzistenciju (2,23 cm2:2,49
cm2), dok u pogledu pH1 vrijednosti (6,44:6,26) i pH2
vrijednosti (5,75:5,74) nisu utvr"ene znacajne razlike
(P>0,05) izme"u analiziranih skupina. Pilece meso iz ekološkoga
tova, u odnosu na ono iz konvencionalnoga tova,
imalo je vrlo znacajno (P<0,01) veci sadržaj bjelancevina
(24,31%:23,34%) te vrlo znacajno (P<0,01) manji sadržaj
vode (73,75%:74,06%), masti(0,78% : 1,41%) i pepela
(1,16% : 1,19%).
Ključne riječi
kvaliteta; pilece meso; ekološki tov; konvencionalni tov
Hrčak ID:
52346
URI
Datum izdavanja:
15.4.2009.
Posjeta: 1.670 *