Izvorni znanstveni članak
Karakterizacija autohtonih sojeva Lactobacillus paracasei na potencijalne probiotičke sposobnosti
Zorica Radulović
orcid.org/0000-0002-9490-7767
; Institute of Food Technology and Biochemistry, Faculty of Agriculture, Nemanjina 6, Belgrade, Serbia
Tanja Petrović
Viktor Nedović
Suzana Dimitrijević
Nemanja Mirković
Milica Petrušić
Dušanka Paunović
Sažetak
Bakterije mliječne kiseline izolirane iz tradicionalnih sireva predstavljaju neiscrpan potencijal u biotehnologiji. U ovom radu 4 soja laktobacila, izolirana iz autohtonih bijelih sireva u salamuri i identificirana kao Lactobacillus paracasei (08, 564, 05 and 02), ispitivana su na potencijalne probiotičke sposobnosti. Ispitivanje je obuhvatilo osjetljivost na simulirane gastrointestinalne uvjete, antimikrobnu aktivnost u odnosu na patogene, antibiotsku rezistentnost i sposobnost autoagregacije. Lactobacillus rhamnosus GG upotrijebljen je kao referentni soj. Tri testirana soja dobro su rasla u simuliranim gastrointestinalnim uvjetima, ali je njihova osjetljivost bila veća u prisustvu žučne kiseline i pankreatina u usporedbi s pepsinom niskog pH 2,5. Ispitivani sojevi pokazali su različitu osjetljivost na antibiotike, a 3 soja su pokazala dobru antimikrobnu aktivnost u odnosu na patogene. Svi su sojevi pokazali visoku sposobnost autoagregacije. Od 4 ispitana soja Lb. paracsei, tri su pokazala dobar probiotički potencijal u usporedbi s referentnim sojem Lb. rhamnosus GG, in vitro uvjetima.
Ključne riječi
laktobacili; probiotička sposobnost; tradicionalni bijeli sirevi u salamuri
Hrčak ID:
55147
URI
Datum izdavanja:
2.7.2010.
Posjeta: 3.476 *