Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Brod i Zakon o uređenju gradskih općina iz 1895.

Branko Ostajmer


Puni tekst: hrvatski pdf 163 Kb

str. 257-274

preuzimanja: 783

citiraj


Sažetak

U proljeće 1894. godine započele su pripreme izmjena Zakona o uređenju gradskih općina iz 1881. godine. Ovaj je Zakon prethodno već bio mijenjan, a osobito su značajne bile izmjene izvršene 1886. godine, ubrzo po dolasku Dragutina Khuena-Héderváryja na bansku čast, a kojima je izvršena centralizacija i bila sužena gradska autonomija. Najave novih izmjena 1894. naišle su na neodobravanje oporbe koja je držala da će i nove izmjene biti nastavak dotadašnje zakonodavne prakse, odnosno da će se nastojati dodatno ograničiti mogućnost oporbenih uspjeha na gradskim izborima. Protiv izmjena postojećeg Zakona bili su također, neovisno o svojim političkim nazorima, i predstavnici gradova kojima je novi Zakon uskraćivao taj status.
Vlada je ipak ovim izmjenama prvenstveno namjeravala gradsko zakonodavstvo uskladiti s obuhvatnom reorganizacijom upravno-političkog ustroja provedenom 1886. godine. Željelo se, također, otkloniti vidljive nedostatke Zakona iz 1881. godine te podređivanjem dijela gradova županijama i kotarevima rasteretiti Vladu. U tom su smislu Vladina Osnova zakona i konačni oblik Zakona bili daleko od crnih slutnji oporbe.
Strahujući da se priprema novo presizanje središta u prostor gradske samouprave, otpor su pružili i Brođani. Političku akciju u Brodu vodio je mjesni Klub Stranke prava, potvrdivši se i ovom prigodom kao najsnažnija i najbolje organizirana stranačka organizacija u Brodu. Organizirana je vrlo uspjela javna građanska skupština na kojoj je usvojena rezolucija s vrlo jasno izraženim zahtjevima glede novoga Zakona o uređenju gradskih općina. Brodski pravaši tražili su ponajprije dodatno proširenje gradske autonomije i zamašnu demokratizaciju izbornoga prava, a ti zahtjevi nisu imali izgleda za uspjeh ne samo tada, nego i u dužem narednom razdoblju.
Novim Zakonom Brod više nije bio podređen izravno Vladi u Zagrebu već Požeškoj županiji, a Vlada je u izborno pravo značajno intervenirala ukidanjem aktivnoga izbornog prava za žene. Potonjim se, ipak, nije nastojalo ograničiti mogućnost oporbenih uspjeha na gradskim izborima, pa je i novi zakon dopuštao da do izražaja volja naroda i da većinu u gradskim zastupstvima poluči oporba. Upravo to se dogodilo i u Brodu na izborima održanima ujesen 1895. godine kada je uvjerljivu pobjedu ostvarila Stranka prava.
Nezahvalno je procjenjivati u kolikoj su mjeri brodski zahtjevi kao i druga slična reagiranja u Banskoj Hrvatskoj mogla utjecati na konačni izgled Zakona o uređenju gradskih općina, no nema sumnje da su i ovi politički istupi pripomogli brodskim pravašima da se prometnu u prvu političku snagu u gradu na Savi, što će – kako će se kasnije pokazati – i ostati kroz dugo razdoblje.

Ključne riječi

Slavonski Brod; Stranka prava; Zakon o uređenju gradskih općina iz 1895

Hrčak ID:

61608

URI

https://hrcak.srce.hr/61608

Datum izdavanja:

1.10.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.453 *