Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Eksperimentalni pristupi za identifikaciju prirodne populacije laktokoka izolirane iz tradicionalnih mliječnih proizvoda

Tomislav Pogačić ; Zavod za mljekarstvo, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Svetošimunska 25, Zagreb, Hrvatska
Dafni-Maria Kagkli
Sanja Sikora
Samir Kalit
Jasmina Havranek
Dubravka Samaržija


Puni tekst: engleski pdf 698 Kb

str. 3-14

preuzimanja: 1.852

citiraj


Sažetak

Autohtona populacija bakterija mliječne kiseline prisutna u tradicionalnim mliječnim proizvodima utječe na njihove specifične organoleptičke osobine. Zato tradicionalni mliječni proizvodi također predstavljaju značajan izvor za izolaciju sojeva laktokoka koji potencijalno mogu biti primijenjeni i kao mljekarska kultura. Razvoj molekularnih metoda otvara nove mogućnosti u karakterizaciji novih sojeva laktokoka. Međutim, ne postoji jedinstveni mikrobiološki i molekularni pristup za identifikaciju prirodne populacije laktokoka prisutne u tradicionalnim mliječnim proizvodima. Cilj ovog rada bio je prikazati mikrobiološke i molekularne eksperimentalne pristupe korištene za identifikaciju prirodne populacije laktokoka tradicionalnih mliječnih proizvoda.

Ključne riječi

prirodna populacija laktokoka; tradicionalni mliječni proizvodi; identifikacija, molekularna karakterizacija

Hrčak ID:

65198

URI

https://hrcak.srce.hr/65198

Datum izdavanja:

15.3.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.562 *