Pregledni rad
Eksperimentalni pristupi za identifikaciju prirodne populacije laktokoka izolirane iz tradicionalnih mliječnih proizvoda
Tomislav Pogačić
; Zavod za mljekarstvo, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Svetošimunska 25, Zagreb, Hrvatska
Dafni-Maria Kagkli
Sanja Sikora
Samir Kalit
Jasmina Havranek
Dubravka Samaržija
Sažetak
Autohtona populacija bakterija mliječne kiseline prisutna u tradicionalnim mliječnim proizvodima utječe na njihove specifične organoleptičke osobine. Zato tradicionalni mliječni proizvodi također predstavljaju značajan izvor za izolaciju sojeva laktokoka koji potencijalno mogu biti primijenjeni i kao mljekarska kultura. Razvoj molekularnih metoda otvara nove mogućnosti u karakterizaciji novih sojeva laktokoka. Međutim, ne postoji jedinstveni mikrobiološki i molekularni pristup za identifikaciju prirodne populacije laktokoka prisutne u tradicionalnim mliječnim proizvodima. Cilj ovog rada bio je prikazati mikrobiološke i molekularne eksperimentalne pristupe korištene za identifikaciju prirodne populacije laktokoka tradicionalnih mliječnih proizvoda.
Ključne riječi
prirodna populacija laktokoka; tradicionalni mliječni proizvodi; identifikacija, molekularna karakterizacija
Hrčak ID:
65198
URI
Datum izdavanja:
15.3.2011.
Posjeta: 3.562 *