Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Učinak nizina, karvakrola i njihovih kombinacija na sprečavanje rasta stanica bakterije Listeria monocytogenes nakon toplinske obrade

María-Dolores Esteban ; Department of Food Engineering and Agricultural Machinery, Technical University of Cartagena, Paseo Alfonso XIII 48, ES-30203 Cartagena, Murcia, Spain
Alfredo Palop ; Department of Food Engineering and Agricultural Machinery, Technical University of Cartagena, Paseo Alfonso XIII 48, ES-30203 Cartagena, Murcia, Spain


Puni tekst: engleski pdf 178 Kb

str. 89-95

preuzimanja: 1.175

citiraj


Sažetak

Listeria monocytogenes je Gram-pozitivni mikroorganizam koji uzrokuje listeriozu, jednu od najopasnijih bolesti što se prenosi hranom. Svrha je ovoga rada bila procijeniti kombinirani učinak prethodne toplinske obrade i primjene antimikrobnih spojeva, nizina i karvakrola, na rast bakterije Listeria monocytogenes. Učinak je karvakrola ovisio o dozi, dok je nizin smanjio rast bakterije L. monocytogenes do 20 % i produljio lag fazu za 25 % pri svim koncentracijama (od 0,13 do 0,39 μM). Primjenom oba antimikrobna spoja postignut je sinergistički učinak. Učinak je još više pojačan prethodnom toplinskom obradom na 55 °C tijekom 5 minuta, nakon čega nije zamijećen rast bakterija ni nakon 15 dana, čak ni u uzorcima s najmanjom koncentracijom nizina. Učinak je potvrđen u TSB bujonu i soku mrkve. Ovo je ispitivanje potvrdilo da se nizin i karvakrol mogu zajedno koristiti u konzerviranju minimalno prerađene hrane.

Ključne riječi

nizin; karvakrol; Listeria monocytogenes; kombinirani antimikrobni postupci

Hrčak ID:

65625

URI

https://hrcak.srce.hr/65625

Datum izdavanja:

21.3.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.207 *