hrcak mascot   Srce   HID

Prethodno priopćenje

Utjecaj enzimski hidrolizirane laktoze na fermentaciju i rast probiotičkih bakterija u sirutki

Bojan Matijević   ORCID icon orcid.org/0000-0002-1419-5609 ; Karlovac University of Applied Sciences, Trg J.J. Strossmayera 9, Karlovac, Croatia
Katarina Lisak   ORCID icon orcid.org/0000-0002-8465-5551
Rajka Božanić   ORCID icon orcid.org/0000-0002-3387-0315
Ljubica Tratnik

Puni tekst: engleski, pdf (579 KB) str. 154-160 preuzimanja: 1.833* citiraj
APA 6th Edition
Matijević, B., Lisak, K., Božanić, R. i Tratnik, Lj. (2011). Impact of enzymatic hydrolyzed lactose on fermentation and growth of probiotic bacteria in whey. Mljekarstvo, 61 (2), 154-160. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/69097
MLA 8th Edition
Matijević, Bojan, et al. "Impact of enzymatic hydrolyzed lactose on fermentation and growth of probiotic bacteria in whey." Mljekarstvo, vol. 61, br. 2, 2011, str. 154-160. https://hrcak.srce.hr/69097. Citirano 17.10.2019.
Chicago 17th Edition
Matijević, Bojan, Katarina Lisak, Rajka Božanić i Ljubica Tratnik. "Impact of enzymatic hydrolyzed lactose on fermentation and growth of probiotic bacteria in whey." Mljekarstvo 61, br. 2 (2011): 154-160. https://hrcak.srce.hr/69097
Harvard
Matijević, B., et al. (2011). 'Impact of enzymatic hydrolyzed lactose on fermentation and growth of probiotic bacteria in whey', Mljekarstvo, 61(2), str. 154-160. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/69097 (Datum pristupa: 17.10.2019.)
Vancouver
Matijević B, Lisak K, Božanić R, Tratnik Lj. Impact of enzymatic hydrolyzed lactose on fermentation and growth of probiotic bacteria in whey. Mljekarstvo [Internet]. 2011 [pristupljeno 17.10.2019.];61(2):154-160. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/69097
IEEE
B. Matijević, K. Lisak, R. Božanić i Lj. Tratnik, "Impact of enzymatic hydrolyzed lactose on fermentation and growth of probiotic bacteria in whey", Mljekarstvo, vol.61, br. 2, str. 154-160, 2011. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/69097. [Citirano: 17.10.2019.]

Sažetak
Uzimajući u obzir dužinu fermentacije sirutke probiotičkim bakterijama, cilj ovog rada bio je ispitati utječe li prethodna enzimska hidroliza laktoze na aktivnost bakterije Lactobacillus acidophilus La-5 ili Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 u rekonstituiranoj slatkoj sirutki. Tijekom fermentacije (pri 37 °C) praćena je promjena pH-vrijednosti i broj živih bakterijskih stanica. Fermentirani uzorci su senzorski analizirani. Hidroliza laktoze skratila je fermentaciju sirutke s Lactobacillus acidophilus La-5 za oko 2 sata, a broj živih bakterija na kraju fermentacije bio je nešto veći u hidroliziranoj sirutki (~9,45 log10 CFU/mL), u odnosu na kontrolni uzorak (~8,91 log10 CFU/mL). Međutim, hidroliza laktoze nije utjecala na aktivnost bakterije Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12. Hidroliza laktoze neznatno je utjecala na senzorska svojstva fermentirane sirutke, jer vjerojatno stvorenu kiselinu prikriva osjet slatkoće.

Ključne riječi
bifidobakterije; fermentacija; hidroliza laktoze; laktobacili; sirutka

Hrčak ID: 69097

URI
https://hrcak.srce.hr/69097

[engleski]

Posjeta: 2.246 *