hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Gastronomy in Držić’s Dundo Maroje Between the Middle Ages and the Renaissance

Jelena Ivanišević

Puni tekst: hrvatski, pdf (280 KB) str. 9-25 preuzimanja: 1.719* citiraj
APA 6th Edition
Ivanišević, J. (2011). Lačan ne haje toliko za ljubav: gastronomija Dunda Maroja između srednjovjekovlja i renesanse. Anali Zavoda za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Dubrovniku, (49), 9-25. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/70880
MLA 8th Edition
Ivanišević, Jelena. "Lačan ne haje toliko za ljubav: gastronomija Dunda Maroja između srednjovjekovlja i renesanse." Anali Zavoda za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Dubrovniku, vol. , br. 49, 2011, str. 9-25. https://hrcak.srce.hr/70880. Citirano 27.01.2020.
Chicago 17th Edition
Ivanišević, Jelena. "Lačan ne haje toliko za ljubav: gastronomija Dunda Maroja između srednjovjekovlja i renesanse." Anali Zavoda za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Dubrovniku , br. 49 (2011): 9-25. https://hrcak.srce.hr/70880
Harvard
Ivanišević, J. (2011). 'Lačan ne haje toliko za ljubav: gastronomija Dunda Maroja između srednjovjekovlja i renesanse', Anali Zavoda za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Dubrovniku, (49), str. 9-25. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/70880 (Datum pristupa: 27.01.2020.)
Vancouver
Ivanišević J. Lačan ne haje toliko za ljubav: gastronomija Dunda Maroja između srednjovjekovlja i renesanse. Anali Zavoda za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Dubrovniku [Internet]. 2011 [pristupljeno 27.01.2020.];(49):9-25. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/70880
IEEE
J. Ivanišević, "Lačan ne haje toliko za ljubav: gastronomija Dunda Maroja između srednjovjekovlja i renesanse", Anali Zavoda za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Dubrovniku, vol., br. 49, str. 9-25, 2011. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/70880. [Citirano: 27.01.2020.]

Sažetak
The topic of food in Croatian literature has rarely found itself in the focus of anthropological interest. Although food in Držić’s works is an important and meaningful topic, a resourceful device in accomplishing the comic effect, authenticity and plasticity of the dramatic world, it has attracted little scholarly attention. This article outlines the scope of the motifs pertaining to food and their use in the comedy Dundo Maroje, considers the influence of the Renaissance gastronomy on the menus described in the play, examines the difference in the eating habits and practice between the wealthy and lower social orders, and brings into focus the multiple layers and meanings of gastronomic themes which in Držić’s work mainly serve to amuse the audience but also to convey certain ethical messages.

Hrčak ID: 70880

URI
https://hrcak.srce.hr/70880

[hrvatski]

Posjeta: 2.271 *