hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Kontrola kloramfenikola u uzorcima mesa, mesnih proizvoda i ribe

Nina Bilandžić ; Laboratorij za određivanje rezidua, Odjel za veterinarsko javno zdravstvo, Hrvatski veterinarski institut, Zagreb
Ivana Varenina ; Laboratorij za određivanje rezidua, Odjel za veterinarsko javno zdravstvo, Hrvatski veterinarski institut, Zagreb
Božica Solomun Kolanović ; Laboratorij za određivanje rezidua, Odjel za veterinarsko javno zdravstvo, Hrvatski veterinarski institut, Zagreb

Puni tekst: hrvatski, pdf (161 KB) str. 161-166 preuzimanja: 620* citiraj
APA 6th Edition
Bilandžić, N., Varenina, I. i Solomun Kolanović, B. (2011). Kontrola kloramfenikola u uzorcima mesa, mesnih proizvoda i ribe. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XIII (3), 161-166. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/72579
MLA 8th Edition
Bilandžić, Nina, et al. "Kontrola kloramfenikola u uzorcima mesa, mesnih proizvoda i ribe." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XIII, br. 3, 2011, str. 161-166. https://hrcak.srce.hr/72579. Citirano 21.07.2019.
Chicago 17th Edition
Bilandžić, Nina, Ivana Varenina i Božica Solomun Kolanović. "Kontrola kloramfenikola u uzorcima mesa, mesnih proizvoda i ribe." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XIII, br. 3 (2011): 161-166. https://hrcak.srce.hr/72579
Harvard
Bilandžić, N., Varenina, I., i Solomun Kolanović, B. (2011). 'Kontrola kloramfenikola u uzorcima mesa, mesnih proizvoda i ribe', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XIII(3), str. 161-166. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/72579 (Datum pristupa: 21.07.2019.)
Vancouver
Bilandžić N, Varenina I, Solomun Kolanović B. Kontrola kloramfenikola u uzorcima mesa, mesnih proizvoda i ribe. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2011 [pristupljeno 21.07.2019.];XIII(3):161-166. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/72579
IEEE
N. Bilandžić, I. Varenina i B. Solomun Kolanović, "Kontrola kloramfenikola u uzorcima mesa, mesnih proizvoda i ribe", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XIII, br. 3, str. 161-166, 2011. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/72579. [Citirano: 21.07.2019.]
Puni tekst: engleski, pdf (134 KB) str. 192-196 preuzimanja: 1.651* citiraj
APA 6th Edition
Bilandžić, N., Varenina, I. i Solomun Kolanović, B. (2011). Control of chloramphenicol in samples of meat, meat products and fish. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XIII (3), 192-196. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/72579
MLA 8th Edition
Bilandžić, Nina, et al. "Control of chloramphenicol in samples of meat, meat products and fish." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XIII, br. 3, 2011, str. 192-196. https://hrcak.srce.hr/72579. Citirano 21.07.2019.
Chicago 17th Edition
Bilandžić, Nina, Ivana Varenina i Božica Solomun Kolanović. "Control of chloramphenicol in samples of meat, meat products and fish." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XIII, br. 3 (2011): 192-196. https://hrcak.srce.hr/72579
Harvard
Bilandžić, N., Varenina, I., i Solomun Kolanović, B. (2011). 'Control of chloramphenicol in samples of meat, meat products and fish', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XIII(3), str. 192-196. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/72579 (Datum pristupa: 21.07.2019.)
Vancouver
Bilandžić N, Varenina I, Solomun Kolanović B. Control of chloramphenicol in samples of meat, meat products and fish. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2011 [pristupljeno 21.07.2019.];XIII(3):192-196. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/72579
IEEE
N. Bilandžić, I. Varenina i B. Solomun Kolanović, "Control of chloramphenicol in samples of meat, meat products and fish", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XIII, br. 3, str. 192-196, 2011. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/72579. [Citirano: 21.07.2019.]

Sažetak
Sažetak
U svrhu kontrole ilegalne uprabe te kontrole ostataka kloramfenikola tijekom 2010. godine sakupljani su uzorci mišićnog tkiva peradi
(n=33), goveda (n=109) i svinja (n=46), mesnih proizvoda (n=21) i ribe (n=7), iz svih područja Republike Hrvatske. Koncentracije kloramfenikola određene su orijentacijskom ELISA metodom, te potvrdnom metodom tekućinske kromatografije-tandemske spektometrije masa (LC-MS/MS). Validacijom metoda dokazana je njihova sposobnost kvantifikacije ispod zadane vrijednosti najmanje zahtjevane učinkovitosti izvedbe metode od 0,3 μg/kg. Određivane koncentracije kloramfenikola u mesu goveda, svinja, peradi, mesnim
proizvodima te ribi kretale su se u rasponu od minimalne vrijednosti od 0,177 do najviše vrijednosti od 202,9 ng/kg. Najniža srednja
koncentracija od 3,54 ng/kg utvrđena je u mesnim proizvodima, a najviša 15,8 ng/kg u mesu goveda. Niti u jednom uzorku kontoliranog
mesa i ribe nisu utvrđene koncentracije iznad 300 ng/kg. S obzirom na utvrđene niske koncentracije kloramfenikola može se
zaključiti da je meso kontoliranih životinja prikladno za konzumaciju odnosno sukladno tome da se u Republici Hrvatskoj poštuje
zabrana uporabe tog antibiotika. Sukladno utvrđenim slučajevima povišenih koncentracija u mesu, ribi te škampima podrijetlom iz
Azije, potrebna je stalna kontrole uvoznih pošiljaka iz zemalja tog dijela svijeta.

Ključne riječi
kloramfenikol; meso; riba; ELISA; LC-MS/MS

Hrčak ID: 72579

URI
https://hrcak.srce.hr/72579

[engleski]

Posjeta: 2.477 *