Ostalo
Integracija dobre laboratorijske prakse u kontroli hrane u sustav upravljanja kvalitetom Podravke
J Ranilović
; Kontrola kvalitete, Podravka d. d., Koprivnica, Hrvatska
V. Popijač
; Kontrola kvalitete, Podravka d. d., Koprivnica, Hrvatska
S. Zagoršćak
; Kontrola kvalitete, Podravka d. d., Koprivnica, Hrvatska
Sažetak
Dobra laboratorijska praksa (DLP) sastoji se od skupa principa koji predstavljaju okvir za rad laboratorija. Podravkin Centralni fizikalno-kemijski i Centralni mikrobiološki laboratorij već šestu godinu zaredom sudjeluju u opsežnim međunarodnim, međulaboratorijskim poredbenim ispitivanjima u svrhu dokazivanja vjerodostojnosti rezultata. Implementacija DLP-a u suvremenim laboratorijima nezamisliva je bez potpore informacijskih sustava i programskih rješenja. U Podravki je 2009. godine u SAP-ov sustav implementiran modul QM (engl. Quality Management), koji predstavlja alat u planiranju, provjeri i unapređenju kvalitete u cijelom prehrambenom lancu. Integracijom DLP-a kroz sustav upravljanja kvalitetom SAP QM unaprijeđena je provedba odredbi propisa o hrani u svakoj fazi proizvodnje, prerade i distribucije i optimizacija troškova.
Ključne riječi
Dobra laboratorijska praksa; SAP QM; međulaboratorijska poredbena ispitivanja
Hrčak ID:
74708
URI
Datum izdavanja:
8.12.2011.
Posjeta: 2.003 *