hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Proteomički pristup sigurnosti i kontroli kvalitete hrane

Angelo D'Alessandro ; Department of Ecological and Biological Sciences, DEB, Tuscia University, IT-01100 Viterbo, Italy
Lello Zolla ; Department of Ecological and Biological Sciences, DEB, Tuscia University, IT-01100 Viterbo, Italy

Puni tekst: engleski, pdf (925 KB) str. 275-285 preuzimanja: 1.542* citiraj
APA 6th Edition
D'Alessandro, A. i Zolla, L. (2012). Food Safety and Quality Control: Hints from Proteomics. Food Technology and Biotechnology, 50 (3), 275-285. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/86922
MLA 8th Edition
D'Alessandro, Angelo i Lello Zolla. "Food Safety and Quality Control: Hints from Proteomics." Food Technology and Biotechnology, vol. 50, br. 3, 2012, str. 275-285. https://hrcak.srce.hr/86922. Citirano 21.10.2021.
Chicago 17th Edition
D'Alessandro, Angelo i Lello Zolla. "Food Safety and Quality Control: Hints from Proteomics." Food Technology and Biotechnology 50, br. 3 (2012): 275-285. https://hrcak.srce.hr/86922
Harvard
D'Alessandro, A., i Zolla, L. (2012). 'Food Safety and Quality Control: Hints from Proteomics', Food Technology and Biotechnology, 50(3), str. 275-285. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/86922 (Datum pristupa: 21.10.2021.)
Vancouver
D'Alessandro A, Zolla L. Food Safety and Quality Control: Hints from Proteomics. Food Technology and Biotechnology [Internet]. 2012 [pristupljeno 21.10.2021.];50(3):275-285. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/86922
IEEE
A. D'Alessandro i L. Zolla, "Food Safety and Quality Control: Hints from Proteomics", Food Technology and Biotechnology, vol.50, br. 3, str. 275-285, 2012. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/86922. [Citirano: 21.10.2021.]

Sažetak
U posljednjih deset godina proteomika se uspješno primijenjuje za kontrolu kvalitete pri proizvodnji mesa, vina, piva i mlijeka te uzgoju transgenih biljaka, kao i za kontrolu sigurnosti hrane, tj. određivanje prisutnosti patogenih mikroorganizama u hrani. Jedan od glavnih principa djelovanja međunarodnih zdravstvenih organizacija je kontrola kakvoće i sigurnosti hrane te ispitivanje njezina utjecaja na zdravlje potrošača. U početku se proteomička analiza hrane sastojala od ispitivanja namirnica različitog podrijetla (goveđeg, svinjskog ili janjećeg mesa, transgenih biljaka kao što je npr. genetički modificirani kukuruz), te analize pića (piva i vina), kao i genomskog i transkriptomskog pristupa određivanju lokusa kvantitatvinih svojstava. U posljednjih je nekoliko godina tehničkim usavršavanjem metoda, npr. strategijom određivanja mikrobnih biotipova, omogućeno proteomičarima da se bave i sigurnošću hrane. Razvojem metoda veće osjetljivosti, poput masene spektrometrije, otvoren je put brzoj i učinkovitoj identifikaciji patogenih mikroorganizama u hrani, što je preduvjet za industrijsku proizvodnju hrane.

Ključne riječi
proteomika; kontrola kvalitete; sigurnost hrane; nutraceutici

Hrčak ID: 86922

URI
https://hrcak.srce.hr/86922

[engleski]

Posjeta: 2.050 *