Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Uzgoj dagnji (Mytilus galloprovincialis) kao sigurne hrane

Natalija Džafić ; Hrvatski veterinarski institut, Pordužnica Veterinarski zavod Rijeka, Podmurvice 29, Rijeka
Tihana Fumić ; ZO-INVEST d.o.o., Mirogojska 16, Zagreb
Bela Njari ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu i tehnologiju hrane, Heinzelova 55, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 153 Kb

str. 322-327

preuzimanja: 563

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 199 Kb

str. 349-354

preuzimanja: 443

citiraj


Sažetak

Sažetak
Proizvodnja školjkaša i rakova je djelatnost koja se obavlja još od davnina, tradicionalno je povezana sa stanovništvom, a u posljednje
se vrijeme pretvara u unosnu industriju vezanu za turizam. U Hrvatskoj se godišnje proizvede oko 3 000 tona dagnji koje se plasiraju
isključivo na domaćem tržištu kao ukusna i vrlo dobra hrana osebujnih senzoričkih svojstava i bjelančevinom visoke kakvoće.
Izlovljeni školjkaši namijenjeni za potrebe tržišta ujedno udovoljavaju odredbama Pravilnika o higijeni hrane životinjskog podrijetla
(NN 97/2007) i kao takvi se dopremaju u otpremne centre gdje ih se pakira u ambalažne jedinice. Uz monitoring u proizvodnim područjima
i područjima za ponovno polaganje, uspostavljen je sustav nadzora koji obuhvaća laboratorijske pretrage s ciljem provjere
subjekta u poslovanju s hranom u smislu udovoljavanja zahtjevima utvrđenim za konačni proizvod u svim fazama proizvodnje i
distribucije. Također, uz navedene kontrole, važno je i provođenje dobre higijenske prakse (i sustava HACCP) prilikom prijevoza i skladištenja
školjkaša sa ciljem zaštite zdravlja potrošača.

Ključne riječi

dagnje; nadzor

Hrčak ID:

89901

URI

https://hrcak.srce.hr/89901

Datum izdavanja:

15.8.2012.

Podaci na drugim jezicima: talijanski njemački engleski

Posjeta: 2.087 *