hrcak mascot   Srce   HID

Mljekarstvo : časopis za unaprjeđenje proizvodnje i prerade mlijeka, Vol. 50 No. 2, 2000.

Pregledni rad

Prehrambena svojstva mediteranskih sireva

Jasmina Lukač Havranek   ORCID icon orcid.org/0000-0002-2653-3505 ; Zavod za mljekarstvo, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Mirza Hadžiosmanović
Dubravka Samaržija
Neven Antunac

Puni tekst: hrvatski, pdf (1 MB) str. 141-150 preuzimanja: 1.256* citiraj
APA 6th Edition
Lukač Havranek, J., Hadžiosmanović, M., Samaržija, D. i Antunac, N. (2000). Prehrambena svojstva mediteranskih sireva. Mljekarstvo, 50 (2), 141-150. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/93270
MLA 8th Edition
Lukač Havranek, Jasmina, et al. "Prehrambena svojstva mediteranskih sireva." Mljekarstvo, vol. 50, br. 2, 2000, str. 141-150. https://hrcak.srce.hr/93270. Citirano 25.05.2019.
Chicago 17th Edition
Lukač Havranek, Jasmina, Mirza Hadžiosmanović, Dubravka Samaržija i Neven Antunac. "Prehrambena svojstva mediteranskih sireva." Mljekarstvo 50, br. 2 (2000): 141-150. https://hrcak.srce.hr/93270
Harvard
Lukač Havranek, J., et al. (2000). 'Prehrambena svojstva mediteranskih sireva', Mljekarstvo, 50(2), str. 141-150. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/93270 (Datum pristupa: 25.05.2019.)
Vancouver
Lukač Havranek J, Hadžiosmanović M, Samaržija D, Antunac N. Prehrambena svojstva mediteranskih sireva. Mljekarstvo [Internet]. 2000 [pristupljeno 25.05.2019.];50(2):141-150. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/93270
IEEE
J. Lukač Havranek, M. Hadžiosmanović, D. Samaržija i N. Antunac, "Prehrambena svojstva mediteranskih sireva", Mljekarstvo, vol.50, br. 2, str. 141-150, 2000. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/93270. [Citirano: 25.05.2019.]

Sažetak
Sirevima mediteranskih zemalja pripada posebno mjesto u prehrani. Procesima glikolize, proteolize i lipolize determiniraju se organoleptičke osobine i nutritivna vrijednost sira. Općenito, tvrdi i polutvrdi sirevi, koji dugo zriju imaju veću probavljivost, višu koncentraciju slobodnih aminokiselina i višu koncentraciju slobodnih masnih kiselina kratkih i srednjih lanaca. Visoka koncentracija Ca u siru značajno utječe na formiranje i zaštitu kostiju i zubi, prevenciju osteoporoze i hipertenziju. Francuska, Italija i Španjolska, mediteranske su zemlje, koje su obilježile svjetsko sirarstvo. Proizvodnju i tehnologiju sira od njih preuzela je većina svjetskih zemalja. Mediteranski sirevi Hrvatske su uglavnom tvrdi, punomasni ovčji sirevi. Premda odlične kakvoće, jedino se Paškom siru može dodati epitet svjetski poznatog sira.

Ključne riječi
mediteranski sirevi; prehrambena svojstva

Hrčak ID: 93270

URI
https://hrcak.srce.hr/93270

[engleski]

Posjeta: 1.479 *