hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Primjena holističkih metoda u analizi organskog mlijeka

Anka Popović-Vranješ ; Univerzitet u Novom Sadu, Poljoprivredni fakultet, Trg Dositeja Obradovića 8, Novi Sad, Srbija
Radovan Pejanović
David Cvetanović
Marija Jevtić
Milka Popović
Danica Glavaš-Trbić
Goran Jež

Puni tekst: hrvatski, pdf (859 KB) str. 284-290 preuzimanja: 570* citiraj
APA 6th Edition
Popović-Vranješ, A., Pejanović, R., Cvetanović, D., Jevtić, M., Popović, M., Glavaš-Trbić, D. i Jež, G. (2012). Primjena holističkih metoda u analizi organskog mlijeka. Mljekarstvo, 62 (4), 284-290. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/94305
MLA 8th Edition
Popović-Vranješ, Anka, et al. "Primjena holističkih metoda u analizi organskog mlijeka." Mljekarstvo, vol. 62, br. 4, 2012, str. 284-290. https://hrcak.srce.hr/94305. Citirano 22.01.2021.
Chicago 17th Edition
Popović-Vranješ, Anka, Radovan Pejanović, David Cvetanović, Marija Jevtić, Milka Popović, Danica Glavaš-Trbić i Goran Jež. "Primjena holističkih metoda u analizi organskog mlijeka." Mljekarstvo 62, br. 4 (2012): 284-290. https://hrcak.srce.hr/94305
Harvard
Popović-Vranješ, A., et al. (2012). 'Primjena holističkih metoda u analizi organskog mlijeka', Mljekarstvo, 62(4), str. 284-290. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/94305 (Datum pristupa: 22.01.2021.)
Vancouver
Popović-Vranješ A, Pejanović R, Cvetanović D, Jevtić M, Popović M, Glavaš-Trbić D i sur. Primjena holističkih metoda u analizi organskog mlijeka. Mljekarstvo [Internet]. 2012 [pristupljeno 22.01.2021.];62(4):284-290. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/94305
IEEE
A. Popović-Vranješ, et al., "Primjena holističkih metoda u analizi organskog mlijeka", Mljekarstvo, vol.62, br. 4, str. 284-290, 2012. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/94305. [Citirano: 22.01.2021.]

Sažetak
Organska proizvodnja pruža prednosti u pogledu očuvanja okoliša, bioraznolikosti, kvalitete tla, dobrobiti životinja i rezidua pesticida. Za razliku od konvencionalne proizvodnje, “organski lanac” podrazumijeva da zdravo tlo vodi do zdrave stočne hrane, zdravih krava sa zdravim mlijekom, te na kraju do zdravih potrošača. S obzirom na to da ovo mora biti i znanstveno dokazano, u posljednje se vrijeme povećava potreba za znanstvenim metodama koje će rasvijetliti prednosti organske hrane. Radi toga uvedene su holističke metode kao što su biokristalizacija i metoda rastuće slike. Biokristalizacija pokazuje da je organsko mlijeko sustavno više “uravnoteženo”, s više “uređenom strukturom” i boljom “integracijom i koordinacijom”. Dosadašnja istraživanja metodom biokristalizacije provedena su na sirovom mlijeku proizvedenom u različitim uvjetima, te na mlijeku različito tretiranom u procesu prerade (termički tretmani i homogenizacija) i na maslacu. Slike biokristalizacije prvo se vizualno ocjenjuju, a zatim se kompjutorski analizira tekstura slike koja se koristi za procjenu gustoće slike. Metoda rastuće slike, koja se uobičajeno primjenjuje usporedno s biokristalizacijom, može diferencirati uzorke demeter, organskog i mlijeka iz konvencionalne proizvodnje, kao i mlijeka različito tretiranog tijekom prerade. Organsko mlijeko u odnosu na konvencionalno pokazuje bolji rezultat u pogledu utjecaja na zdravlje potrošača prilikom korištenja i konvencionalnih i holističkih metoda.

Ključne riječi
holističke metode; biokristalizacija; rastuća slika

Hrčak ID: 94305

URI
https://hrcak.srce.hr/94305

[engleski]

Posjeta: 1.155 *