hrcak mascot   Srce   HID

Professional paper

Primjena holističkih metoda u analizi organskog mlijeka

Anka Popović-Vranješ ; Univerzitet u Novom Sadu, Poljoprivredni fakultet, Trg Dositeja Obradovića 8, Novi Sad, Srbija
Radovan Pejanović
David Cvetanović
Marija Jevtić
Milka Popović
Danica Glavaš-Trbić
Goran Jež

Fulltext: croatian, pdf (859 KB) pages 284-290 downloads: 586* cite
APA 6th Edition
Popović-Vranješ, A., Pejanović, R., Cvetanović, D., Jevtić, M., Popović, M., Glavaš-Trbić, D. & Jež, G. (2012). Primjena holističkih metoda u analizi organskog mlijeka. Mljekarstvo, 62 (4), 284-290. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/94305
MLA 8th Edition
Popović-Vranješ, Anka, et al. "Primjena holističkih metoda u analizi organskog mlijeka." Mljekarstvo, vol. 62, no. 4, 2012, pp. 284-290. https://hrcak.srce.hr/94305. Accessed 3 Mar. 2021.
Chicago 17th Edition
Popović-Vranješ, Anka, Radovan Pejanović, David Cvetanović, Marija Jevtić, Milka Popović, Danica Glavaš-Trbić and Goran Jež. "Primjena holističkih metoda u analizi organskog mlijeka." Mljekarstvo 62, no. 4 (2012): 284-290. https://hrcak.srce.hr/94305
Harvard
Popović-Vranješ, A., et al. (2012). 'Primjena holističkih metoda u analizi organskog mlijeka', Mljekarstvo, 62(4), pp. 284-290. Available at: https://hrcak.srce.hr/94305 (Accessed 03 March 2021)
Vancouver
Popović-Vranješ A, Pejanović R, Cvetanović D, Jevtić M, Popović M, Glavaš-Trbić D, et al. Primjena holističkih metoda u analizi organskog mlijeka. Mljekarstvo [Internet]. 2012 [cited 2021 March 03];62(4):284-290. Available from: https://hrcak.srce.hr/94305
IEEE
A. Popović-Vranješ, et al., "Primjena holističkih metoda u analizi organskog mlijeka", Mljekarstvo, vol.62, no. 4, pp. 284-290, 2012. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/94305. [Accessed: 03 March 2021]

Abstracts
Organska proizvodnja pruža prednosti u pogledu očuvanja okoliša, bioraznolikosti, kvalitete tla, dobrobiti životinja i rezidua pesticida. Za razliku od konvencionalne proizvodnje, “organski lanac” podrazumijeva da zdravo tlo vodi do zdrave stočne hrane, zdravih krava sa zdravim mlijekom, te na kraju do zdravih potrošača. S obzirom na to da ovo mora biti i znanstveno dokazano, u posljednje se vrijeme povećava potreba za znanstvenim metodama koje će rasvijetliti prednosti organske hrane. Radi toga uvedene su holističke metode kao što su biokristalizacija i metoda rastuće slike. Biokristalizacija pokazuje da je organsko mlijeko sustavno više “uravnoteženo”, s više “uređenom strukturom” i boljom “integracijom i koordinacijom”. Dosadašnja istraživanja metodom biokristalizacije provedena su na sirovom mlijeku proizvedenom u različitim uvjetima, te na mlijeku različito tretiranom u procesu prerade (termički tretmani i homogenizacija) i na maslacu. Slike biokristalizacije prvo se vizualno ocjenjuju, a zatim se kompjutorski analizira tekstura slike koja se koristi za procjenu gustoće slike. Metoda rastuće slike, koja se uobičajeno primjenjuje usporedno s biokristalizacijom, može diferencirati uzorke demeter, organskog i mlijeka iz konvencionalne proizvodnje, kao i mlijeka različito tretiranog tijekom prerade. Organsko mlijeko u odnosu na konvencionalno pokazuje bolji rezultat u pogledu utjecaja na zdravlje potrošača prilikom korištenja i konvencionalnih i holističkih metoda.

Keywords
holističke metode; biokristalizacija; rastuća slika

Hrčak ID: 94305

URI
https://hrcak.srce.hr/94305

[english]

Visits: 1.186 *