APA 6th Edition Hadžiosmanović, M., Živković, J., Mioković, B. i Pranjić, D. (1992). Higijensko značenje i postupci izolacije Staphylococcus aureus iz namirnica. Mljekarstvo, 42 (3), 233-237. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/95477
MLA 8th Edition Hadžiosmanović, Mirza, et al. "Higijensko značenje i postupci izolacije Staphylococcus aureus iz namirnica." Mljekarstvo, vol. 42, br. 3, 1992, str. 233-237. https://hrcak.srce.hr/95477. Citirano 26.01.2021.
Chicago 17th Edition Hadžiosmanović, Mirza, Josip Živković, Branimir Mioković i Darinka Pranjić. "Higijensko značenje i postupci izolacije Staphylococcus aureus iz namirnica." Mljekarstvo 42, br. 3 (1992): 233-237. https://hrcak.srce.hr/95477
Harvard Hadžiosmanović, M., et al. (1992). 'Higijensko značenje i postupci izolacije Staphylococcus aureus iz namirnica', Mljekarstvo, 42(3), str. 233-237. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/95477 (Datum pristupa: 26.01.2021.)
Vancouver Hadžiosmanović M, Živković J, Mioković B, Pranjić D. Higijensko značenje i postupci izolacije Staphylococcus aureus iz namirnica. Mljekarstvo [Internet]. 1992 [pristupljeno 26.01.2021.];42(3):233-237. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/95477
IEEE M. Hadžiosmanović, J. Živković, B. Mioković i D. Pranjić, "Higijensko značenje i postupci izolacije Staphylococcus aureus iz namirnica", Mljekarstvo, vol.42, br. 3, str. 233-237, 1992. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/95477. [Citirano: 26.01.2021.]
Sažetak U našim je propisima o bakteriološkim normama za živežne namirnice ograničen nalaz koagulaza-pozitivnih sojeva Staphylococcus za koje se smatra da su u najvećoj mjeri enterotoksični. Ovakav pristup nije zadovoljavajući s obzirom na nalaze koagulaza-negativnih enterotoksičnih sojeva Staphylococcus. Enterotoksični stafilokoki odlikuju se sposobnošću tvorbe enterotoksina čime uzrokuju alimentarnu intoksikaciju ljudi, dok nalaz drugih sojeva Staphylococcus ukazuje na propuste u higijeni proizvodnje i prometu namirnica. Stoga je u namirnicama potrebno ograničiti nalaz svih pripadnika vrste S. aureus i time uskladiti naše propise s trendovima koji su u svijetu općenito prihvaćeni. Rezultati znanstvenih istraživanja pokazuju da nema jedinstvenog postupka koji bi zadovoljio sve potrebne kriterije koji se odnose na dokaz i izolaciju S. aureus iz namirnica. Ipak, istraživanja posljednjih godina pokazuju da, za određivanje ukupnog broja S. aureus iz namirnica, prednost treba dati BP BBL hranjivoj podlozi.