hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj termičkog tretmana na promjene laktoze i organoleptičkih svojstava kratkotrajno steriliziranog mlijeka

Gordana Niketić ; PK "Beograd", OOUR "PKB Standard", Padinska Skela

Puni tekst: hrvatski, pdf (780 KB) str. 146-150 preuzimanja: 348* citiraj
APA 6th Edition
Niketić, G. (1985). Utjecaj termičkog tretmana na promjene laktoze i organoleptičkih svojstava kratkotrajno steriliziranog mlijeka. Mljekarstvo, 35 (5), 146-150. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/96078
MLA 8th Edition
Niketić, Gordana. "Utjecaj termičkog tretmana na promjene laktoze i organoleptičkih svojstava kratkotrajno steriliziranog mlijeka." Mljekarstvo, vol. 35, br. 5, 1985, str. 146-150. https://hrcak.srce.hr/96078. Citirano 23.01.2021.
Chicago 17th Edition
Niketić, Gordana. "Utjecaj termičkog tretmana na promjene laktoze i organoleptičkih svojstava kratkotrajno steriliziranog mlijeka." Mljekarstvo 35, br. 5 (1985): 146-150. https://hrcak.srce.hr/96078
Harvard
Niketić, G. (1985). 'Utjecaj termičkog tretmana na promjene laktoze i organoleptičkih svojstava kratkotrajno steriliziranog mlijeka', Mljekarstvo, 35(5), str. 146-150. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/96078 (Datum pristupa: 23.01.2021.)
Vancouver
Niketić G. Utjecaj termičkog tretmana na promjene laktoze i organoleptičkih svojstava kratkotrajno steriliziranog mlijeka. Mljekarstvo [Internet]. 1985 [pristupljeno 23.01.2021.];35(5):146-150. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/96078
IEEE
G. Niketić, "Utjecaj termičkog tretmana na promjene laktoze i organoleptičkih svojstava kratkotrajno steriliziranog mlijeka", Mljekarstvo, vol.35, br. 5, str. 146-150, 1985. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/96078. [Citirano: 23.01.2021.]

Sažetak
Stupanj termičke razgradnje laktoze zavisi od primijenjenog postupka termičke obrade. I pri direktnom i pri indirektnom postupku kratkotrajne sterilizacije nakon termičkog tretmana dolazi do povećanja sadržaja, hidroksimetilfurfurala. Prema rezultatima istraživanja mnogih autora (Blanc et al., 1981. i Hostettler, 1972.) koja su suglasna sa našim podacima ove promjene su izraženije kod primjene indirektne sterilizacije. Kako i pri direktnom i indirektnom postupku sterilizacije dolazi do povećanja sadržaja hidrokslmetilfurfurala dalje smo ispitivali utjecaj stepena degradacije laktoze na promjenu organoleptičkih svojstava steriliziranog mlijeka. Konstatirano je da, ukoliko je tehnološki postupak pravilno proveden, i ukoliko su uzorci skladištem pri adekvatnim uvjetima, ne dolazi do bitnih promjena organoleptičkih svojstava kratkotrajno steriliziranog mlijeka

Ključne riječi
sterilizirano mlijeko; termički tretman; laktoza; organoleptička svojstva

Hrčak ID: 96078

URI
https://hrcak.srce.hr/96078

[engleski]

Posjeta: 529 *