hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Proučavanje aktivnosti čistih i miješanih kultura Loctobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus u enzimatski hidroliziranom mlijeku

Ana Arsov ; Biotehniška fakulteta, Oddelek za zootehniko, Institut za mlekarstvo, Groblje 3, 1230 Domžale, Slovenija
Karmen Godič

Puni tekst: hrvatski, pdf (1 MB) str. 177-184 preuzimanja: 208* citiraj
APA 6th Edition
Arsov, A. i Godič, K. (1990). Proučavanje aktivnosti čistih i miješanih kultura Loctobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus u enzimatski hidroliziranom mlijeku. Mljekarstvo, 40 (7), 177-184. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/96681
MLA 8th Edition
Arsov, Ana i Karmen Godič. "Proučavanje aktivnosti čistih i miješanih kultura Loctobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus u enzimatski hidroliziranom mlijeku." Mljekarstvo, vol. 40, br. 7, 1990, str. 177-184. https://hrcak.srce.hr/96681. Citirano 17.01.2021.
Chicago 17th Edition
Arsov, Ana i Karmen Godič. "Proučavanje aktivnosti čistih i miješanih kultura Loctobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus u enzimatski hidroliziranom mlijeku." Mljekarstvo 40, br. 7 (1990): 177-184. https://hrcak.srce.hr/96681
Harvard
Arsov, A., i Godič, K. (1990). 'Proučavanje aktivnosti čistih i miješanih kultura Loctobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus u enzimatski hidroliziranom mlijeku', Mljekarstvo, 40(7), str. 177-184. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/96681 (Datum pristupa: 17.01.2021.)
Vancouver
Arsov A, Godič K. Proučavanje aktivnosti čistih i miješanih kultura Loctobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus u enzimatski hidroliziranom mlijeku. Mljekarstvo [Internet]. 1990 [pristupljeno 17.01.2021.];40(7):177-184. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/96681
IEEE
A. Arsov i K. Godič, "Proučavanje aktivnosti čistih i miješanih kultura Loctobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus u enzimatski hidroliziranom mlijeku", Mljekarstvo, vol.40, br. 7, str. 177-184, 1990. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/96681. [Citirano: 17.01.2021.]

Sažetak
Proučavali smo utjecaj enzimatski razgrađene laktoze enzimom beta-galaktozidazom (Maxilact LX 5.000) na aktivnosti čistih i miješanih kultura Lbc. buigaricus i Str. thermophilus. Aktivnost kultura smo utvrđivali na osnovi vremena koagulacije, tvorbe mliječne kiseline, porasta broja mikroorganizama pojedinih kultura pri temperaturi 42 °C u postfermentacijskom razdoblju pri temperaturi 6 °C. Utjecaj enzimatski razgrađene laktoze u mlijeku na povećanu aktivnost kulture bilo je moguće točno odrediti samo u čistim kulturama Str. thermophilus.

Ključne riječi
aktivnost čistih kultura bakterija Streptococcus thermophilus; Lactobacillus buigaricus

Hrčak ID: 96681

URI
https://hrcak.srce.hr/96681

[engleski]

Posjeta: 388 *