hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

NAMJENSKA KAKVOĆA KULTIVARA PŠENICE U RAZLIČITIM OKOLIŠNIM UVJETIMA

Daniela Horvat ; Poljoprivredni institut Osijek
Georg Drezner ; Poljoprivredni institut Osijek
Krešimir Dvojković ; Poljoprivredni institut Osijek
Gordana Šimić ; Poljoprivredni institut Osijek
Valentina Španić
Damir Magdić ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera Osijek

Puni tekst: engleski, pdf (776 KB) str. 5-11 preuzimanja: 482* citiraj
APA 6th Edition
Horvat, D., Drezner, G., Dvojković, K., Šimić, G., Španić, V. i Magdić, D. (2012). END-USE QUALITY OF WHEAT CULTIVARS IN DIFFERENT ENVIRONMENTS. Sjemenarstvo, 29 (1-2), 5-11. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/99114
MLA 8th Edition
Horvat, Daniela, et al. "END-USE QUALITY OF WHEAT CULTIVARS IN DIFFERENT ENVIRONMENTS." Sjemenarstvo, vol. 29, br. 1-2, 2012, str. 5-11. https://hrcak.srce.hr/99114. Citirano 23.10.2021.
Chicago 17th Edition
Horvat, Daniela, Georg Drezner, Krešimir Dvojković, Gordana Šimić, Valentina Španić i Damir Magdić. "END-USE QUALITY OF WHEAT CULTIVARS IN DIFFERENT ENVIRONMENTS." Sjemenarstvo 29, br. 1-2 (2012): 5-11. https://hrcak.srce.hr/99114
Harvard
Horvat, D., et al. (2012). 'END-USE QUALITY OF WHEAT CULTIVARS IN DIFFERENT ENVIRONMENTS', Sjemenarstvo, 29(1-2), str. 5-11. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/99114 (Datum pristupa: 23.10.2021.)
Vancouver
Horvat D, Drezner G, Dvojković K, Šimić G, Španić V, Magdić D. END-USE QUALITY OF WHEAT CULTIVARS IN DIFFERENT ENVIRONMENTS. Sjemenarstvo [Internet]. 2012 [pristupljeno 23.10.2021.];29(1-2):5-11. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/99114
IEEE
D. Horvat, G. Drezner, K. Dvojković, G. Šimić, V. Španić i D. Magdić, "END-USE QUALITY OF WHEAT CULTIVARS IN DIFFERENT ENVIRONMENTS", Sjemenarstvo, vol.29, br. 1-2, str. 5-11, 2012. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/99114. [Citirano: 23.10.2021.]

Sažetak
Namjenska kakvoća deset kultivara ozime pšenice je analiziran tijekom dvije
2004. i 2005. godine na višelokacijskom pokusu. U 2004. godini kultivari su na razini
prosječnih vrijednosti ostvarili bolju namjensku kakvoću u usporedbi s 2005. Najveće
vrijednosti proteina, sedimentacijske vrijednosti i vlažnog glutena ostvarene su na
lokaciji Nova Gradiška, dok su na lokaciji Osijeku dobivene najveće vrijednosti broja
padanja i tvrdoće zrna. Najbolje izbrašnjavanje je zabilježeno na lokaciji Tovarnik.
Lokacija Požega je imala najniži udio proteina s najmanjim kapacitetom produkcije
vlažnog glutena, međutim na ovoj lokaciji kao i na lokaciji Osijek ostvarena je najveća
vrijednost gluten indeksa. Bolja tolerancija na zamjes, obzirom na stupanj omekšanja
tijesta, o stvarena j e n a l okaciji O sijek i N ova G radiška, d ok s u n ajveći o tpor n a
rastezanje tijesta i najbolja elastičnost tijesta, obzirom na energiju i maksimalni otpor,
ostvareni na lokaciji Osijek. Sveukupno, kultivar Golubica je imao najbolje vrijednosti
za većinu indirektnih pokazatelja kakvoće. Promatrajući svojstva tijesta pri zamjesu,
kultivari Golubica, Zrnka i Janica su imali najveći farinografski broj kakvoće, dok su
najmanji stupanj omekšanja tijesta imali kultivari Srpanjka i Alka. Što se tiče otpora
tijesta na rastezanje i svojstva elastičnosti, najbolja svojstva su ostvarili kultivari
Srpanjka i Demetra.

Ključne riječi
pšenica; kakvoća pšenice za namjensku uporabu; okolina

Hrčak ID: 99114

URI
https://hrcak.srce.hr/99114

[engleski]

Posjeta: 840 *