hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Aromatski profil i senzorska svojstva jabučnog soka i nektara tretiranih ultrazvukom

Marina Šimunek ; Vindija d.d., Međimurska 6, HR-42000 Varaždin, Hrvatska
Anet Režek Jambrak   ORCID icon orcid.org/0000-0001-7676-6465 ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Pierottijeva 6, HR-10000, Zagreb, Hrvatska
Marinko Petrović ; Centar za kontrolu namirnica, Jagićeva 31, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Hrvoje Juretić ; Fakultet strojarstva i brodogradnje SVeučilišta u Zagrebu, Ivana Lučića 5, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Nikola Major ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Pierottijeva 6, HR-10000, Zagreb, Hrvatska
Zoran Herceg ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Pierottijeva 6, HR-10000, Zagreb, Hrvatska
Mirjana Hruškar ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Pierottijeva 6, HR-10000, Zagreb, Hrvatska
Tomislava Vukušić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Pierottijeva 6, HR-10000, Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: engleski, pdf (414 KB) str. 101-111 preuzimanja: 845* citiraj
APA 6th Edition
Šimunek, M., Režek Jambrak, A., Petrović, M., Juretić, H., Major, N., Herceg, Z., ... Vukušić, T. (2013). Aroma Profile and Sensory Properties of Ultrasound-Treated Apple Juice and Nectar. Food Technology and Biotechnology, 51 (1), 101-111. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/99754
MLA 8th Edition
Šimunek, Marina, et al. "Aroma Profile and Sensory Properties of Ultrasound-Treated Apple Juice and Nectar." Food Technology and Biotechnology, vol. 51, br. 1, 2013, str. 101-111. https://hrcak.srce.hr/99754. Citirano 21.07.2019.
Chicago 17th Edition
Šimunek, Marina, Anet Režek Jambrak, Marinko Petrović, Hrvoje Juretić, Nikola Major, Zoran Herceg, Mirjana Hruškar i Tomislava Vukušić. "Aroma Profile and Sensory Properties of Ultrasound-Treated Apple Juice and Nectar." Food Technology and Biotechnology 51, br. 1 (2013): 101-111. https://hrcak.srce.hr/99754
Harvard
Šimunek, M., et al. (2013). 'Aroma Profile and Sensory Properties of Ultrasound-Treated Apple Juice and Nectar', Food Technology and Biotechnology, 51(1), str. 101-111. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/99754 (Datum pristupa: 21.07.2019.)
Vancouver
Šimunek M, Režek Jambrak A, Petrović M, Juretić H, Major N, Herceg Z i sur. Aroma Profile and Sensory Properties of Ultrasound-Treated Apple Juice and Nectar. Food Technology and Biotechnology [Internet]. 2013 [pristupljeno 21.07.2019.];51(1):101-111. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/99754
IEEE
M. Šimunek, et al., "Aroma Profile and Sensory Properties of Ultrasound-Treated Apple Juice and Nectar", Food Technology and Biotechnology, vol.51, br. 1, str. 101-111, 2013. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/99754. [Citirano: 21.07.2019.]

Sažetak
Ultrazvuk se može primijeniti kao netermička metoda za ekstrakciju sastojaka, obradu hrane prije sušenja, zamrzavanje, inaktivaciju mikroorganizama i sl. Svrha je ovoga rada bila istražiti utjecaj ultrazvuka velike snage, te postupka pasterizacije na aromatski profil i senzorska svojstva jabučnog soka i nektara. Uzorci su obrađeni ultrazvukom velike snage i niske frekvencije od 20 kHz pri različitim uvjetima (vrijeme tretmana: 3, 6 i 9 min; temperatura: 20, 40 i 60 °C i amplituda: 60, 90 i 120 μm). Iz aromatskog se profila jabučnog soka i nektara može zaključiti da je nakon obrade ultrazvukom došlo do nastanka novih spojeva, a istodobno i do razgradnje nekih spojeva koji su pronađeni u netretiranim uzorcima. Uzorci izloženi ultrazvučnim valovima najveće amplitude (120 μm) uspoređeni su s netretiranim i pasteriziranim uzorcima pomoću elektroničkog jezika. Analizom osnovnih komponenata (engl. principal component analysis - PCA) utvrđeno je da uzorci obrađeni ultrazvukom i pasterizirani sokovi imaju drukčije vrijednosti od netretiranih sokova, što je potvrđeno i senzorskom analizom.

Ključne riječi
ultrazvuk velike snage; jabučni sok i nektar; aromatski profil; senzorska svojstva; elektronički jezik

Hrčak ID: 99754

URI
https://hrcak.srce.hr/99754

[engleski]

Posjeta: 1.169 *