Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Načini mužnje i njeni utjecaji na kvalitetu mlijeka

Slavica Golc-Teger ; Biotehniška fakulteta, Institut za mlekarstvo, Groblje 3, 1230 Domžale, Slovenija


Puni tekst: hrvatski pdf 1.411 Kb

str. 233-242

preuzimanja: 500

citiraj


Sažetak

Posljedica promijenjenih uvjeta kod proizvodnje mlijeka (primjena strojne muže) su i povrede kemijskih sastojaka mlijeka, osobito mliječne masti te nastanak slobodnih masnih kiselina (proces lipolize). Preveliku količina slobodnih masnih kiselina snižava kvalitetu mlijeka, a može biti i pokazateljem kvalitete opreme i tehnologije muže. U pokusu koji smo izveli, testirali smo utjecaj različitih sistema muže na pojedine sastojke mlijeka i na količinu slobodnih masnih kiselina. Ustanovili smo da sistem muže može jako utjecati osobito na količinu slobodnih masnih kiselina u mlijeku

Ključne riječi

kvaliteta mlijeka; način mužnje

Hrčak ID:

101377

URI

https://hrcak.srce.hr/101377

Datum izdavanja:

1.9.1988.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 987 *