hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Biotehnološka proizvodnja i novija primjena mlijecne kiseline

Young-Jung Wee ; School of Biological Sciences and Technology, Chonnam National University, Gwangju 500-757, Republic of Korea
Jin-Nam Kim ; Department of Material Chemical and Biochemical Engineering, Chonnam National University, Gwangju 500-757, Republic of Korea
Hwa-Won Ryu ; School of Biological Sciences and Technology, Chonnam National University, Gwangju 500-757, Republic of Korea

Puni tekst: hrvatski, pdf (26 KB) str. 163-172 preuzimanja: 272* citiraj
APA 6th Edition
Wee, Y., Kim, J. i Ryu, H. (2006). Biotehnološka proizvodnja i novija primjena mlijecne kiseline. Food Technology and Biotechnology, 44 (2), 163-172. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/109834
MLA 8th Edition
Wee, Young-Jung, et al. "Biotehnološka proizvodnja i novija primjena mlijecne kiseline." Food Technology and Biotechnology, vol. 44, br. 2, 2006, str. 163-172. https://hrcak.srce.hr/109834. Citirano 29.11.2021.
Chicago 17th Edition
Wee, Young-Jung, Jin-Nam Kim i Hwa-Won Ryu. "Biotehnološka proizvodnja i novija primjena mlijecne kiseline." Food Technology and Biotechnology 44, br. 2 (2006): 163-172. https://hrcak.srce.hr/109834
Harvard
Wee, Y., Kim, J., i Ryu, H. (2006). 'Biotehnološka proizvodnja i novija primjena mlijecne kiseline', Food Technology and Biotechnology, 44(2), str. 163-172. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/109834 (Datum pristupa: 29.11.2021.)
Vancouver
Wee Y, Kim J, Ryu H. Biotehnološka proizvodnja i novija primjena mlijecne kiseline. Food Technology and Biotechnology [Internet]. 2006 [pristupljeno 29.11.2021.];44(2):163-172. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/109834
IEEE
Y. Wee, J. Kim i H. Ryu, "Biotehnološka proizvodnja i novija primjena mlijecne kiseline", Food Technology and Biotechnology, vol.44, br. 2, str. 163-172, 2006. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/109834. [Citirano: 29.11.2021.]
Puni tekst: engleski, pdf (367 KB) str. 163-172 preuzimanja: 29.898* citiraj
APA 6th Edition
Wee, Y., Kim, J. i Ryu, H. (2006). Biotechnological Production of Lactic Acid and Its Recent Applications. Food Technology and Biotechnology, 44 (2), 163-172. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/109834
MLA 8th Edition
Wee, Young-Jung, et al. "Biotechnological Production of Lactic Acid and Its Recent Applications." Food Technology and Biotechnology, vol. 44, br. 2, 2006, str. 163-172. https://hrcak.srce.hr/109834. Citirano 29.11.2021.
Chicago 17th Edition
Wee, Young-Jung, Jin-Nam Kim i Hwa-Won Ryu. "Biotechnological Production of Lactic Acid and Its Recent Applications." Food Technology and Biotechnology 44, br. 2 (2006): 163-172. https://hrcak.srce.hr/109834
Harvard
Wee, Y., Kim, J., i Ryu, H. (2006). 'Biotechnological Production of Lactic Acid and Its Recent Applications', Food Technology and Biotechnology, 44(2), str. 163-172. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/109834 (Datum pristupa: 29.11.2021.)
Vancouver
Wee Y, Kim J, Ryu H. Biotechnological Production of Lactic Acid and Its Recent Applications. Food Technology and Biotechnology [Internet]. 2006 [pristupljeno 29.11.2021.];44(2):163-172. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/109834
IEEE
Y. Wee, J. Kim i H. Ryu, "Biotechnological Production of Lactic Acid and Its Recent Applications", Food Technology and Biotechnology, vol.44, br. 2, str. 163-172, 2006. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/109834. [Citirano: 29.11.2021.]

Sažetak
Mliječna se kiselina upotrebljava u prehrambenoj, kozmetičkoj, farmaceutskoj i kemijskoj industriji te sve više i kao monomer za proizvodnju biorazgradljive (poli)mliječne kiseline. Mliječna se kiselina može proizvesti biotehnološkim procesom ili kemijskom sintezom. U novije se vrijeme sve više koristi biotehnološki postupak zbog zaštite okoliša i ograničene količine petrokemijskih izvora. Na različite načine pokušala se proizvesti mliječna kiselina iz jeftinih sirovina. U ovom su radu prikazani mikroorganizmi i sirovine za proizvodnju mliječne kiseline, njezina biotehnološka proizvodnja te načini primjene, a osobito najnovija istraživanja. Također se raspravlja o mogućnosti i ekonomskoj važnosti primjene mliječne kiseline u budućnosti.

Hrčak ID: 109834

URI
https://hrcak.srce.hr/109834

[engleski]

Posjeta: 31.962 *