hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Prilog proučavanju kemijskog sastava bijelog sira tokom zrenja

Mihajlo Ostojić ; Institut za mlekarstvo, Beograd
Miloš Mesner

Puni tekst: hrvatski, pdf (631 KB) str. 128-131 preuzimanja: 120* citiraj
APA 6th Edition
Ostojić, M. i Mesner, M. (1978). Prilog proučavanju kemijskog sastava bijelog sira tokom zrenja. Mljekarstvo, 28 (6), 128-131. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/111407
MLA 8th Edition
Ostojić, Mihajlo i Miloš Mesner. "Prilog proučavanju kemijskog sastava bijelog sira tokom zrenja." Mljekarstvo, vol. 28, br. 6, 1978, str. 128-131. https://hrcak.srce.hr/111407. Citirano 16.10.2019.
Chicago 17th Edition
Ostojić, Mihajlo i Miloš Mesner. "Prilog proučavanju kemijskog sastava bijelog sira tokom zrenja." Mljekarstvo 28, br. 6 (1978): 128-131. https://hrcak.srce.hr/111407
Harvard
Ostojić, M., i Mesner, M. (1978). 'Prilog proučavanju kemijskog sastava bijelog sira tokom zrenja', Mljekarstvo, 28(6), str. 128-131. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/111407 (Datum pristupa: 16.10.2019.)
Vancouver
Ostojić M, Mesner M. Prilog proučavanju kemijskog sastava bijelog sira tokom zrenja. Mljekarstvo [Internet]. 1978 [pristupljeno 16.10.2019.];28(6):128-131. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/111407
IEEE
M. Ostojić i M. Mesner, "Prilog proučavanju kemijskog sastava bijelog sira tokom zrenja", Mljekarstvo, vol.28, br. 6, str. 128-131, 1978. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/111407. [Citirano: 16.10.2019.]

Sažetak
Osnove tehnologije proizvodnje sireva potiču iz veoma daleke prošlosti. Međutim, ujednačavanje kvalitete kroz standardizaciju tehnoloških operacija došlo je do izražaja tek prelaskom na industrijsku proizvodnju sira. U novije vrijeme se tehnološke operacije sve više usavršavaju, upoznavanjem suštine procesa koji se događa u proizvodnji sira, kao i odgovarajućom mehanizacijom sirarskih strojeva.

Ključne riječi
bijeli sir; zrenje; kemijski sastav

Hrčak ID: 111407

URI
https://hrcak.srce.hr/111407

[engleski]

Posjeta: 226 *