hrcak mascot   Srce   HID

Mljekarstvo : časopis za unaprjeđenje proizvodnje i prerade mlijeka, Vol.29 No.7 Srpanj 1979.

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj pasterizacije na fizičko-kemijska svojstva i kvalitetu mlijeka

Natalija Dozet ; Poljoprivredni fakultet, Zmaja od Bosne 8, Sarajevo, BiH
Marko Stanišić
Sonja Bijeljac

Puni tekst: hrvatski, pdf (816 KB) str. 146-151 preuzimanja: 141* citiraj
APA
Dozet, N., Stanišić, M., Bijeljac, S. (1979). Utjecaj pasterizacije na fizičko-kemijska svojstva i kvalitetu mlijeka. Mljekarstvo : časopis za unaprjeđenje proizvodnje i prerade mlijeka, 29(7), 146-151. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/115519

Sažetak
Mlijeko, da bi se upotrijebilo kao namirnica treba do momenta upotrebe da sačuva karakteristične osobine. Tretiranje mlijeka visokim temperaturama, obezbjeđuje higijensku kvalitetu i određuje garanciju kvalitete, zavisno od primijenjenih metoda obrade. Dobiveni proizvod treba da posjeduje određeni fizičko-kemijski, higijenski i nutritivni karakter kod direktne upotrebe i da posluži kao kvalitetna sirovina u daljoj preradi. Ispitivanje ovih svojstava pasteriziranog mlijeka je bio osnovni cilj našeg rada.

Ključne riječi
mlijeko; pasterizacija; fizičko-kemijska svojstva; kvaliteta

Hrčak ID: 115519

URI
https://hrcak.srce.hr/115519

[engleski]

Posjeta: 236 *