Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Fermentacija permeata ultrafiltriranog mlijeka

Andrija Vrdoljak ; "Dukat", Marijana Čavića 9, 10000 Zagreb
Ljerka Kršev ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 1.013 Kb

str. 35-44

preuzimanja: 2.010

citiraj


Sažetak

Ispitivana je mogućnost iskorištenja sporednog produkta - permeata nakon ultrafiltracije mlijeka. Rezultati su pokazali da je moguća fermentacija permeata sa mljekarskim kulturama, te da se permeat može iskoristiti kao komponenta u pripremi napitaka. Najpovoljnija mljekarska kultura za pripremu fermentiranog permeata pokazala se jogurtna kultura, a najbolje su ocijenjeni napitci na bazi permeata uz dodatak voćnih aroma, osobito citrusa.

Ključne riječi

ultrafiltrirano mlijeko; permeat; fermentacija

Hrčak ID:

116209

URI

https://hrcak.srce.hr/116209

Datum izdavanja:

1.2.1983.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.610 *