hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Inhibicijsko djelovanje bakterija mliječne kiseline izoliranih iz svježeg kravljeg sira

Nevijo Zdolec   ORCID icon orcid.org/0000-0001-7413-8115 ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Sanja Lazić
Lidija Kozačinski
Mirza Hadžiosmanović
Ivana Filipović

Puni tekst: hrvatski, pdf (236 KB) str. 5-13 preuzimanja: 839* citiraj
APA 6th Edition
Zdolec, N., Lazić, S., Kozačinski, L., Hadžiosmanović, M. i Filipović, I. (2007). Inhibicijsko djelovanje bakterija mliječne kiseline izoliranih iz svježeg kravljeg sira. Mljekarstvo, 57 (1), 5-13. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/11717
MLA 8th Edition
Zdolec, Nevijo, et al. "Inhibicijsko djelovanje bakterija mliječne kiseline izoliranih iz svježeg kravljeg sira." Mljekarstvo, vol. 57, br. 1, 2007, str. 5-13. https://hrcak.srce.hr/11717. Citirano 04.12.2021.
Chicago 17th Edition
Zdolec, Nevijo, Sanja Lazić, Lidija Kozačinski, Mirza Hadžiosmanović i Ivana Filipović. "Inhibicijsko djelovanje bakterija mliječne kiseline izoliranih iz svježeg kravljeg sira." Mljekarstvo 57, br. 1 (2007): 5-13. https://hrcak.srce.hr/11717
Harvard
Zdolec, N., et al. (2007). 'Inhibicijsko djelovanje bakterija mliječne kiseline izoliranih iz svježeg kravljeg sira', Mljekarstvo, 57(1), str. 5-13. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/11717 (Datum pristupa: 04.12.2021.)
Vancouver
Zdolec N, Lazić S, Kozačinski L, Hadžiosmanović M, Filipović I. Inhibicijsko djelovanje bakterija mliječne kiseline izoliranih iz svježeg kravljeg sira. Mljekarstvo [Internet]. 2007 [pristupljeno 04.12.2021.];57(1):5-13. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/11717
IEEE
N. Zdolec, S. Lazić, L. Kozačinski, M. Hadžiosmanović i I. Filipović, "Inhibicijsko djelovanje bakterija mliječne kiseline izoliranih iz svježeg kravljeg sira", Mljekarstvo, vol.57, br. 1, str. 5-13, 2007. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/11717. [Citirano: 04.12.2021.]
Puni tekst: engleski, pdf (236 KB) str. 5-13 preuzimanja: 1.240* citiraj
APA 6th Edition
Zdolec, N., Lazić, S., Kozačinski, L., Hadžiosmanović, M. i Filipović, I. (2007). The inhibitory activity of Lactic acid bacteria isolated from fresh cow cheese. Mljekarstvo, 57 (1), 5-13. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/11717
MLA 8th Edition
Zdolec, Nevijo, et al. "The inhibitory activity of Lactic acid bacteria isolated from fresh cow cheese." Mljekarstvo, vol. 57, br. 1, 2007, str. 5-13. https://hrcak.srce.hr/11717. Citirano 04.12.2021.
Chicago 17th Edition
Zdolec, Nevijo, Sanja Lazić, Lidija Kozačinski, Mirza Hadžiosmanović i Ivana Filipović. "The inhibitory activity of Lactic acid bacteria isolated from fresh cow cheese." Mljekarstvo 57, br. 1 (2007): 5-13. https://hrcak.srce.hr/11717
Harvard
Zdolec, N., et al. (2007). 'The inhibitory activity of Lactic acid bacteria isolated from fresh cow cheese', Mljekarstvo, 57(1), str. 5-13. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/11717 (Datum pristupa: 04.12.2021.)
Vancouver
Zdolec N, Lazić S, Kozačinski L, Hadžiosmanović M, Filipović I. The inhibitory activity of Lactic acid bacteria isolated from fresh cow cheese. Mljekarstvo [Internet]. 2007 [pristupljeno 04.12.2021.];57(1):5-13. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/11717
IEEE
N. Zdolec, S. Lazić, L. Kozačinski, M. Hadžiosmanović i I. Filipović, "The inhibitory activity of Lactic acid bacteria isolated from fresh cow cheese", Mljekarstvo, vol.57, br. 1, str. 5-13, 2007. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/11717. [Citirano: 04.12.2021.]

Sažetak
Bakterije mliječne kiseline sastavni su dio prirodne mikroflore mlijeka, a produktima svog metabolizma mogu utjecati i na sigurnost mliječnih proizvoda. Njihovo antimikrobno djelovanje odvija se preko organskih kiselina, vodikovog peroksida, ugljičnog dioksida ili bakteriocina. Svrha ovog rada bila je utvrditi sastav populacije bakterija mliječne kiseline u svježim sirevima prikupljenim na zagrebačkim tržnicama, te istražiti njihov antimikrobni potencijal. Broj bakterija mliječne kiseline određivan je metodom ISO 1524:1998, biokemijska determinacija pomoću API 50 CHL, a inhibicijsko djelovanje prema Listeria monocytogenes NCTC 10527 agar difuzijskim testom. Broj bakterija mliječne kiseline u svježim sirevima (n=10) kretao se od 5,87 do 8,38 log10 CFU g-1. Biokemijskom determinacijom izolata (n=52) utvrđene su vrste Lactococcus lactis subsp. lactis (61,54 %), Lactobacillus helveticus (23,07 %), Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris (11,54 %) te Leuconostoc mesenteroides subsp. mesenteroides (3,85 %). Inhibicijsko djelovanje prema L. monocytogenes NCTC 10527 zabilježeno je u 18 izolata.

Ključne riječi
bakterije mliječne kiseline; svježi kravlji sir; bakteriocini; sigurnost hrane

Hrčak ID: 11717

URI
https://hrcak.srce.hr/11717

[engleski]

Posjeta: 3.280 *