hrcak mascot   Srce   HID

Ostalo

Meta-analitička obrada osnovnog kemijskog sastava mesa janjadi mediteranskih pasmina ovaca

Ana Kaić   ORCID icon orcid.org/0000-0003-0509-431X ; Zavod za specijalno stočarstvo, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Svetošimunska cesta 25, 10 000 Zagreb, Hrvatska
prof. Boro Mioč ; Zavod za specijalno stočarstvo, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Svetošimunska cesta 25, 10 000 Zagreb, Hrvatska
Klemen Potočnik ; Oddelek za zootehniko, Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Groblje 3, 1230 Domžale, Slovenija

Puni tekst: hrvatski, pdf (805 KB) str. 404-408 preuzimanja: 172* citiraj
APA 6th Edition
Kaić, A., Mioč, p.B. i Potočnik, K. (2014). Meta-analitička obrada osnovnog kemijskog sastava mesa janjadi mediteranskih pasmina ovaca. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVI (5), 404-408. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/132398
MLA 8th Edition
Kaić, Ana, et al. "Meta-analitička obrada osnovnog kemijskog sastava mesa janjadi mediteranskih pasmina ovaca." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XVI, br. 5, 2014, str. 404-408. https://hrcak.srce.hr/132398. Citirano 09.08.2020.
Chicago 17th Edition
Kaić, Ana, prof. Boro Mioč i Klemen Potočnik. "Meta-analitička obrada osnovnog kemijskog sastava mesa janjadi mediteranskih pasmina ovaca." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XVI, br. 5 (2014): 404-408. https://hrcak.srce.hr/132398
Harvard
Kaić, A., Mioč, p.B., i Potočnik, K. (2014). 'Meta-analitička obrada osnovnog kemijskog sastava mesa janjadi mediteranskih pasmina ovaca', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVI(5), str. 404-408. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/132398 (Datum pristupa: 09.08.2020.)
Vancouver
Kaić A, Mioč pB, Potočnik K. Meta-analitička obrada osnovnog kemijskog sastava mesa janjadi mediteranskih pasmina ovaca. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2014 [pristupljeno 09.08.2020.];XVI(5):404-408. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/132398
IEEE
A. Kaić, p.B. Mioč i K. Potočnik, "Meta-analitička obrada osnovnog kemijskog sastava mesa janjadi mediteranskih pasmina ovaca", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XVI, br. 5, str. 404-408, 2014. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/132398. [Citirano: 09.08.2020.]

Sažetak
U ovom istraživanju je utvrđen osnovni kemijski sastav janjećeg mesa mediteranskih pasmina ovaca primjenom meta-analize rezultata sedam znanstvenih istraživanja. Baza kodiranih podataka o kemijskom sastavu uključivala je janjad pasmina Tushin, Rasa
Aragonesa, Churra Tensina, Grazalema Merino, Comisana i ličke pramenke. Statistička obrada kodiranih podataka provedena je softverskim programom CMA, dok su rezultati meta-analitičke obrade prikazani šumskim grafikonom pomoću softverskog programa
R. Ovom meta-analitičkom obradom je utvrđeno da LD mišić istraživane janjadi mediteranskih pasmina ovaca u prosijeku sadrži
76,26% vode, 2,30% masti, 20,07% bjelančevina i 1,15% pepela. Uz to, meta-analizom je eliminiran velik broj čimbenika koji najčešće
dovode do nelogičnosti u interpretaciji rezultata i zaključivanju. S obzirom na manji broj komparativnih istraživanja uključenih u
ovu meta-analitičku obradu nadamo se da će u budućnosti biti proveden veći broj istraživanja koja bi mogla doprinijeti možebitno
drugačijim spoznajama o kemijskom sastavu janjećeg mesa.

Ključne riječi
janjad; meso; meta-analiza; osnovni kemijski sastav

Hrčak ID: 132398

URI
https://hrcak.srce.hr/132398

[engleski] [njemački] [talijanski] [španjolski]

Posjeta: 428 *