hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

ZAŠTO PROIZVODITI SUNCOKRET?

Antonela Markulj ; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska
Ivica Liović ; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska
Anto Mijić ; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska
Aleksandra Sudarić ; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska
Ana Josipović ; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska
Maja Matoša Kočar ; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (1 MB) str. 163-176 preuzimanja: 403* citiraj
APA 6th Edition
Markulj, A., Liović, I., Mijić, A., Sudarić, A., Josipović, A. i Matoša Kočar, M. (2014). ZAŠTO PROIZVODITI SUNCOKRET?. Agronomski glasnik, 76 (3), 163-176. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/136605
MLA 8th Edition
Markulj, Antonela, et al. "ZAŠTO PROIZVODITI SUNCOKRET?." Agronomski glasnik, vol. 76, br. 3, 2014, str. 163-176. https://hrcak.srce.hr/136605. Citirano 26.09.2021.
Chicago 17th Edition
Markulj, Antonela, Ivica Liović, Anto Mijić, Aleksandra Sudarić, Ana Josipović i Maja Matoša Kočar. "ZAŠTO PROIZVODITI SUNCOKRET?." Agronomski glasnik 76, br. 3 (2014): 163-176. https://hrcak.srce.hr/136605
Harvard
Markulj, A., et al. (2014). 'ZAŠTO PROIZVODITI SUNCOKRET?', Agronomski glasnik, 76(3), str. 163-176. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/136605 (Datum pristupa: 26.09.2021.)
Vancouver
Markulj A, Liović I, Mijić A, Sudarić A, Josipović A, Matoša Kočar M. ZAŠTO PROIZVODITI SUNCOKRET?. Agronomski glasnik [Internet]. 2014 [pristupljeno 26.09.2021.];76(3):163-176. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/136605
IEEE
A. Markulj, I. Liović, A. Mijić, A. Sudarić, A. Josipović i M. Matoša Kočar, "ZAŠTO PROIZVODITI SUNCOKRET?", Agronomski glasnik, vol.76, br. 3, str. 163-176, 2014. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/136605. [Citirano: 26.09.2021.]

Sažetak
Suncokret (Helianthus annuus L.) je ratarska kultura od krucijalne važnosti za proizvodnju jestivog ulja, kako u svijetu tako i u Republici Hrvatskoj. U razdoblju 2004. - 2013. godine, suncokret se u svijetu uzgajao na prosječno 24 milijuna hektara godišnje s prosječnim urodom zrna od 1,40 t/ha. U Republici Hrvatskoj se u navedenom razdoblju, suncokret uzgajao na prosječno 33 086 hektara godišnje pri čemu je ostvaren prosječan urod zrna od 2,55 t/ha. U Poljoprivrednom institutu Osijek, osnovni cilj rada na oplemenjivanju
suncokreta je stvaranje hibrida visokog i stabilnog uroda zrna i sadržaja ulja te hibrida široke adaptabilnosti. Razvoj domaćih hibrida, dobrih agronomskih svojstava, doprinosi unapređenju domaće proizvodnje i prerade suncokreta. Povećanje obradivih poljoprivrednih površina, primjena suvremene tehnologije
u poljoprivrednoj proizvodnji, korištenje visoko produktivnih hibrida
poboljšane kvalitete zrna, omogućit će veću i sigurniju proizvodnju kvalitetne hrane. Proizvodi od suncokreta su visoke hranidbene i ljekovite vrijednosti pa redovitom konzumacijom njegovih proizvoda doprinosimo prevenciji brojnih kardiovaskularnih bolesti.

Ključne riječi
suncokret; proizvodnja; urod zrna; hrana; okoliš

Hrčak ID: 136605

URI
https://hrcak.srce.hr/136605

[engleski]

Posjeta: 795 *