hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0307

Može li potrošnja Kargi Tulum sira zadovoljiti dnevne potrebe za mineralima i elementima u tragovima?

Seval Sevgi Kirdar ; Food Processing Department, Vocational Higher Education School, Mehmet Akif Ersoy University, Burdur, Turkey
Şenol Kose ; Department of Food Engineering, Faculty of Engineering and Architecture,Yuzuncu Yıl University, 65080 Van, Turkey
İlhan Gun ; Food Processing Department, Vocational Higher Education School, Mehmet Akif Ersoy University, Burdur, Turkey
Elvan Ocak ; Department of Food Engineering, Faculty of Engineering and Architecture,Yuzuncu Yıl University, 65080 Van, Turkey
Özen Kursun ; Department of Food Hygien and Technology, Faculty of Veterinary, Mehmet Akif Ersoy University, 15030 Burdur, Turkey

Puni tekst: engleski, pdf (1 MB) str. 203-209 preuzimanja: 700* citiraj
APA 6th Edition
Sevgi Kirdar, S., Kose, Ş., Gun, İ., Ocak, E. i Kursun, Ö. (2015). Do consumption of Kargi Tulum cheese meet daily requirements for minerals and trace elements?. Mljekarstvo, 65 (3), 203-209. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0307
MLA 8th Edition
Sevgi Kirdar, Seval, et al. "Do consumption of Kargi Tulum cheese meet daily requirements for minerals and trace elements?." Mljekarstvo, vol. 65, br. 3, 2015, str. 203-209. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0307. Citirano 04.12.2021.
Chicago 17th Edition
Sevgi Kirdar, Seval, Şenol Kose, İlhan Gun, Elvan Ocak i Özen Kursun. "Do consumption of Kargi Tulum cheese meet daily requirements for minerals and trace elements?." Mljekarstvo 65, br. 3 (2015): 203-209. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0307
Harvard
Sevgi Kirdar, S., et al. (2015). 'Do consumption of Kargi Tulum cheese meet daily requirements for minerals and trace elements?', Mljekarstvo, 65(3), str. 203-209. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0307
Vancouver
Sevgi Kirdar S, Kose Ş, Gun İ, Ocak E, Kursun Ö. Do consumption of Kargi Tulum cheese meet daily requirements for minerals and trace elements?. Mljekarstvo [Internet]. 2015 [pristupljeno 04.12.2021.];65(3):203-209. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0307
IEEE
S. Sevgi Kirdar, Ş. Kose, İ. Gun, E. Ocak i Ö. Kursun, "Do consumption of Kargi Tulum cheese meet daily requirements for minerals and trace elements?", Mljekarstvo, vol.65, br. 3, str. 203-209, 2015. [Online]. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0307

Sažetak
Sadržaj minerala i elemenata u tragovima Kargi Tulum sira je istraživan tijekom zrenja od 90 dana. Kalcij, kalij, fosfor, natrij, magnezij, mangan, bakar, cink i željezo su analizirani induktivnom plazmatskom emisijskom spektrometrijom (ICP-OES). Utjecaj zrenja na koncentraciju natrija, fosfora i kalija u siru bio je statistički značajan (p<0.05), a magnezija i kalcija (p<0.01). Koncentracija bakra se povećala tijekom razdoblja zrenja. Utjecaj zrenja na koncentraciju mangana i cinka također je bio statistički značajan (p<0.05). S obzirom na utvrđene vrijednosti, evidentno je da konzumacijom 100 g Kargi Tulum sira odrasla osoba može značajno doprinijeti unosu preporučenih doza minerala.

Ključne riječi
minerali; metali u tragovima; ICP-OES; Kargi Tulum sir; zrenje

Hrčak ID: 142177

URI
https://hrcak.srce.hr/142177

[engleski]

Posjeta: 1.310 *