Skoči na glavni sadržaj

Sažetak sa skupa

NUSPROIZVODI PREHRAMBENE INDUSTRIJE KAO JEFTINA SIROVINA ZA RAZVOJ FUNKCIONALNIH PROIZVODA

Antun Jozinović orcid id orcid.org/0000-0001-9627-1013 ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Franje Kuhača 18, 31000 Osijek, Croatia
Jurislav Babić ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Franje Kuhača 18, 31000 Osijek, Croatia
Đurđica Ačkar ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Franje Kuhača 18, 31000 Osijek, Croatia
Borislav Miličević ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Franje Kuhača 18, 31000 Osijek, Croatia
Drago Šubarić ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Franje Kuhača 18, 31000 Osijek, Croatia


Puni tekst: hrvatski pdf 166 Kb

str. 9-9

preuzimanja: 546

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 166 Kb

str. 9-9

preuzimanja: 217

citiraj


Sažetak

Brojni zdravstveni problemi suvremenog svijeta, kao što su prekomjerna tjelesna masa, pretilost, dijabetes, kardiovaskularne bolesti, nastanak raka i sl. direktno su povezani s neprimjerenom prehranom. Stoga je cilj prehrambene industrije razviti nove proizvode koje konzumira široka populacija (kruh, tjestenina, snack proizvodi) obogaćene nutritivno vrijednim sastojcima (prehrambenim vlaknima, polifenolima, vitaminima), kao i funkcionalne proizvode za koje je utvrđeno pozitivno djelovanje na ljudsko zdravlje.
Budući da su različiti nusproizvodi prehrambene industrije bogat izvor navedenih nutritivno vrijednih sastojaka, a dostupni su u velikim količinama te uglavnom predstavljaju problem u prehrambenoj industriji, njihova primjena u razvoju novih proizvoda predstavlja izvrstan potencijal. U radu će biti prezentirana mogućnost primjene različitih nusproizvoda prehrambene industrije, poput tropa jabuke, izluženih repinih rezanaca i pivskog tropa, kao i odmašćenih pogača uljarica u razvoju novih proizvoda, tipa kruha, tjestenine, snack proizvoda i sl. Rezultat toga biti će s jedne strane ukazivanje na mogućnost smanjenja otpada iz prehrambene industrije, a s druge strane utjecalo bi se na stvaranje jasnije slike o mogućnosti upotrebe ovih jeftinih sirovina u razvoju novih funkcionalnih proizvoda.

Ključne riječi

nusproizvodi prehrambene industrrije; jeftina sirovina; funkcionalni proizvodi

Hrčak ID:

157095

URI

https://hrcak.srce.hr/157095

Datum izdavanja:

31.12.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.248 *